Foxtrot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Foxtrot (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Foxtrot)
Nodehæfte til melodi, der er egnet til dans af Foxtrot

Foxtrot er en pardans som er opstået i USA omkring 1914. Den danses i 4/4-takt.

Dens oprindelse tilskrives en vaudeville-skuespiller ved navn Henry Fox som opfandt den til brug for optrædende som ikke beherskede den vanskeligere two-step. Men navnet knytter sig muligvis også til en amerikansk betegnelse for en trav-art, fox trot, som ses hos heste.

Dansen opstod blandt New Yorks sorte befolkningsgrupper men udbredte sig hurtigt i både USA og Europa. Dansen var fra starten en relativt langsom i sin rytme, men blev hurtigt tilpasset et højere tempo som omkring 1920 lå på omkring 34-42 takter i minuttet. Og netop omkring 1920 begynder man at standardisere dansen så danseskoler kan undervise eleverne på en ensartet måde.

I midten af 1920'erne kom charleston frem med sit hurtige tempo og overtog for en tid en del foxtrots popularitet. Og selvom charleston-moden forsvandt ret hurtigt havde den påvirket foxtrot i en grad så der opstod en ny quick-foxtrot dans. Denne dans er siden blevet etableret som quickstep.

Den langsommere, oprindelige foxtrot blev også videreudviklet og bliver nu ofte betegnet "slow foxtrot" eller "slowfox", som er en internationalt standardiseret sportsdans normeret i et tempo på 30 takter i minuttet.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]