Frane Selak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frane Selak

Selak frane.png

Personlig information
Fulde navn Frane Selak
Født 14. juni 1929 (92 år)
Kroatien Rediger på Wikidata
Nationalitet Kroatisk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Musikpædagog Rediger på Wikidata
Kendt for Verdens uheldigste/heldigste mand
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frane Selak er en kroatisk mand der er mest kendt som "Verdens uheldigste mand" og "Verdens heldigste mand", eftersom han formodentlig har undsluppet døden 7 gange og efterfølgende vundet lotteriet.

Nærdødsoplevelser[redigér | redigér wikikode]

Frane Selaks nærdødsoplevelser startede i januar måned 1962, da han kørte i tog gennem kold regnvejr. I løbet af togturen, sprang toget af sporene og styrtede ned i en flod. Med hedeslag og en brækket arm, svømmede Frane Selak i land mens 17 andre passagerer druknede. Året efter, under sin første og sidste flyvning, blev han blæst ud af en dårlig flydør og landede i en høstak. Flyet styrtede og dræbte 19 personer. Tre år senere i 1966, tog Selak bussen som senere kørte af vejen og ned i en flod. Ulykken dræbte 4 personer, mens Selak overlevede med få blå mærker.

I 1970 brød hans bil i flammer mens han kørte bil, og nåede at flygte inden brændstoftanken sprang i luften. Tre år senere i en anden bil, blev hans bil overhældt med varm olie fra en funktionsdygtig brændstofpumpe, hvilket fik flammerne til at skyde gennem luftventilatorerne i bilen. Selaks hår blev brændt af, men Selak var ellers uskadt. I 1995 blev Selak kørt ned af en bus i Zagreb, men overlevede med mindre skader. I 1996 undveg han en hovedkollision med en lastbil på en bjergkurve ved at svinge ind i et autoværn. Selak havde ikke sikkerhedssele på, og blev udslynget ud fra hans bil da døren fløj op. Det lykkedes for Selak at holde fast i et træ, og se hans bil styrtdykke 90 meter ned i en kløft.

Lotteri vinder[redigér | redigér wikikode]

I 2003, to dage efter hans 73 års fødselsdag, vandt Selak €800.000 (5.977.708,07 danske kroner) i lotteriet. På tidspunktet for hans sejr, giftede han sig også for femte gang. I 2010 gav han de fleste af sine penge til slægtninge og nære venner.

Referencer[redigér | redigér wikikode]