Spring til indhold

Frane Selak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frane Selak
Personlig information
Fulde navnFrane Selak
Født14. juni 1929 Rediger på Wikidata
Kroatien Rediger på Wikidata
Død30. november 2016 (87 år) Rediger på Wikidata
NationalitetKroatisk
Uddannelse og virke
BeskæftigelseLærer Rediger på Wikidata
Kendt forVerdens uheldigste/heldigste mand
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frane Selak var en kroatisk mand, der er kendt som "Verdens uheldigste mand" og "Verdens heldigste mand", eftersom han formodentlig har undsluppet døden 7 gange og efterfølgende vundet lotteriet.

Nærdødsoplevelser[redigér | rediger kildetekst]

Frane Selaks nærdødsoplevelser startede i januar måned 1962, da han kørte i tog gennem koldt regnvejr. I løbet af togturen, afsporedes toget og styrtede i en flod. Med hedeslag og en brækket arm, svømmede Frane Selak i land mens 17 andre passagerer druknede. Året efter, under sin første og sidste flyvning, blev han blæst ud af en dårlig flydør og landede i en høstak. Flyet styrtede og dræbte 19 personer. Tre år senere i 1966, kørte Selak i en bus som kørte af vejen og ned i en flod. Ulykken dræbte 4 personer, mens Selak overlevede med få, blå mærker.

I 1970 brød hans bil i flammer mens han kørte bil, og han nåede at flygte inden brændstoftanken sprang i luften. Tre år senere i en anden bil, blev hans bil overhældt med varm olie fra en brændstofpumpe, hvilket fik flammer til at skyde gennem luftventilatorerne i bilen. Selaks hår blev brændt af, men Selak var ellers uskadt. I 1995 blev Selak kørt ned af en bus i Zagreb, men overlevede med mindre skader. I 1996 undveg han en kollision med en lastbil på en bjergvej ved at svinge ind i et autoværn. Selak havde ikke sikkerhedssele på, og blev slynget ud fra hans bil da døren fløj op. Det lykkedes for Selak at holde fast i et træ, og se hans bil styrtdykke 90 meter ned i en kløft.

Lotteri vinder[redigér | rediger kildetekst]

I 2003, to dage efter hans 73 års fødselsdag, vandt Selak €800.000 (5.977.708,07 danske kroner) i et lotteri, og giftede sig for femte gang. I 2010 gav han de fleste af sine penge til slægtninge og nære venner.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]