Frederik Brabrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frederik Brabrand
Født 17. marts 1714Rediger på Wikidata
Død 20. januar 1799 (84 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse DommerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frederik Brabrand (født 17. marts 1714 i Slagelse, død 20. januar 1799) var en dansk godsejer og landsdommer, far til Johan Ludvig Brabrand.

Han var søn af kæmner Rasmus Nielsen Brabrand (gift 2. gang 1724 med Rebecca Margrethe Flüge) og Sidsel Jensdatter (død tidligst 1721). Efter i en del år at have været forvalter på forskellige godser købte han 1748 SonnerupgårdSjælland, 1749 udnævntes han til landsdommer, 1761 til justitsråd, 1768 til etatsråd og 1777 til konferensråd. I den store litterære diskussion om landboreformerne tog Brabrand del med et par småafhandlinger, i hvilke han viser sig som en moderat reformven; først og fremmest ville han, at bonden ikke skulle være prisgivet vilkårlighed og luner, hans rettigheder og pligter, og særlig da hoveripligten, burde nøje bestemmes. Han skrev 1760 i Oekonomisk Magazin, som en af de første talsmænd for landboreformerne, om forbedring af den sjællandske bondes vilkår og anbefalede i dette indlæg, hvori han udviser varm sympati for bondestanden, en begrænsning og regulering af hoveriet. Kort før stavnsbåndets ophævelse (i en betænkning over O.L. Bangs afhandling om bondestanden 1787) skrev han igen skrev om hoveriet og gjorde nu den opfattelse gældende, at en "bestemmelse" ikke var nødvendig, når bonden kom til at stå som fri kontrahent over for godsejeren. 1788 solgte han Sonnerupgård.

I håndskrift har Brabrand efterladt en fortegnelse over hovedgårde og fideikommisgodser på Sjælland, Møn og Samsø med angivelse af deres prioritetsgæld (Det Kongelige Bibliotek). Han døde 1799.

Brabrand blev gift 25. september 1744 (?) med Charlotte Sophie Qvandrup (1725 – 4. april 1752 på Sonnerupgård), datter af økonom på Herlufsholm Mads (Niels) Qvandrup (død ca. 1762) og Karen (Anna?) Clausdatter Bang (1702-1773).

Han er begravet i Hvalsø Kirke. Der findes et portrætmaleri af ham.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Frederik Brabrand kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.