Herlufsholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Herlufsholm
Herlufsholm.jpg
Herlufsholm i slutningen af 1800-tallet.
Generelle informationer
Type Gymnasium
Sted Næstved, Danmark
Grundlagt 1565; 456 år siden (1565)
Grundlægger Birgitte Gøye Rediger på Wikidata
rektor Mikkel Kjellberg
Elever 627 (2017)
Ansatte 84 (2017)
Eksterne henvisninger
www.herlufsholm.dk
CVR-nummer 85896318 Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Herlufsholm Skole og Gods er en stiftelse der blev etableret i 1565. Herlufsholm er et tidligere kloster, der nu er kostskole. Herlufsholm ligger i Næstved ned til Susåen, hvor den er omgivet af marker og skove. Her oprettede stormanden Peder Bodilsen i 1135 et benediktinerkloster, Skovkloster. Efter reformationen overtog kongen Skovkloster, og efter et mageskifte med det daværende Frederiksborg Slot overtog Herluf Trolle og Birgitte Gøye klosteret og ændrede navnet til Herlufsholm i 1560. De oprettede, ved en fundats, Herlufsholm som skole i 1565.

Stiftelsen Herlufsholm Skole og Gods er i dag på 1.050 ha, hvoraf de 900 ha er skov (Stenskoven, Kalbyris skoven og Rådmandshaven og skovene omkring skolen).

I skoleåret 2016-2017 var der indskrevet 643 fordelt på 266 kostelever og 377 dagelever.[1] Fra 2012 begyndte Herlufsholm Skole at tilbyde en sommerskole for børn og unge i alderen 12-18 år.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Storgodsejeren Peder Bodilsen og hans familie skænkede ved et gavebrev af 29. november 1135 jordegods til oprettelse af et benediktinerkloster i Næstved. Benediktinerne oprettede i 1135 en Stiftelse med det formål at drive et munkekloster. Kun 5 år efter i 1140 udstedte Kong Erik 3. Lam et gavebrev, som gav klosteret en række privilegier, og i sidste del af 1100-tallet blev kirken og klosteret opført ved Susåen. Selve gavebrevet opbevares stadig på Herlufsholm og er det ældste, kendte danske håndskrevne dokument[2]. Oprindeligt var klosteret navngivet Næstved Sct. Peders Kloster, men omkring 1300-tallet blev det kendt som Skovkloster på grund af dets beliggenhed. Ved slutningen af middelalderen ejede klosteret meget store jordbesiddelser både på Sjælland og Lolland-Falster.

Under Reformationen i 1536 inddrog Kong Christian 3. det katolske bispegods, og således også Skovkloster i Næstved. Kongen overtog da ansvaret for bispernes aflønning, udnævnelse og blev selv den øverste myndighed i gejstlige anliggender. Selvom de fleste munke ved Skovklosteret fik tilladelse til at blive i klosteret, forlod den sidste munk alligevel klosteret i 1559. Den daværende konge Frederik 2. havde derfor muligheden for at tilbyde Herluf Trolle det tidligere kloster i 1560 som en del af et mageskifte, hvor kongen til gengæld fik Hillerødsholm, som i dag hedder Frederiksborg Slot. Skovkloster kom efter mageskiftet til at hedde Herlufsholm.

Da Herluf Trolle og Birgitte Gøye selv var barnløse, besluttede de sig for at oprette Herlufsholm Skole den 23. maj 1565. I den nedskrevne fundats fastsattes det, at skolen skulle være for adelige og andre ærlige mænds børn.

Som kongens øverste admiral drog Herluf Trolle dog ud i krig mod svenskerne. Ved et stort søslag i Østersøen den 4. juni 1565 blev han hårdt såret og døde af sine sår den 25. juni 1565, ikke mere end en måned efter oprettelsen af stiftelsens fundats. I Herlufsholm klosterkirke kan man i dag stadig se Herluf Trolles rustning med det fatale skudhul i venstre lår.

Birgitte Gøye blev i sin mands fravær den første forstander på skolen, men bad kongen udnævne Herluf Trolles bror, Børge Trolle, til forstander i 1567. Siden dengang har klosterbygningerne dannet ramme omkring kostskolen, der først var for drenge. I 1966 blev der åbnet op for optaget af piger som dagelever i gymnasiet, og i 1985 blev der åbnet op for optag af piger som kostelever i gymnasiet. I dag er begge køn repræsenteret i både grundskole og gymnasium som både kost- og dagelever.

Skolen i dag[redigér | rediger kildetekst]

Herlufsholm som den ser ud i dag.

Herlufsholm Skole er Danmarks største og ældste kostskole. Skolen tilbyder pladser både som kostelev og som dagelev. I dag er ca. 290 af de 600 elever kostelever. Man kan gå på skolen fra 6. klasse til 3.g. Foruden den almindelige folkeskole og studentereksamen, tilbyder Herlufsholm Skole også den internationale studentereksamen (IB, International Baccalaureate) samt en sommerskole.

Mikkel Kjellberg, født 1974, har fra august 2019 fungeret som rektor for Herlufsholm Skole. I perioden fra august 2019 til februar 2020 som konstitueret rektor, siden fastansat.

Værdier[redigér | rediger kildetekst]

Herlufsholm Skole bygger på et dansk dannelses- og kulturgrundlag og grundlæggerne Herluf Trolle og Birgitte Gøye fylder meget i skolens traditioner.

Beklædning[redigér | rediger kildetekst]

De tre forskellige slips der kan bæres som en del af skoleuniformen.

Herlufsholm Skole har gennem årene fastholdt deres dresscode med farvetemaet mørkeblå og mørkegrå. Der er lidt forskellige krav til skolebeklædningen, fordi skolen ønsker, at eleverne altid fremstår velklædte og velsoignerede.[3]

Til daglig har eleverne mulighed for at variere deres tøjvalg. For eksempel kan de vælge mellem cardigan, pullovers og trøjer med V-udskæring; pigerne kan vælge mellem nederdel og bukser, og det er valgfrit, om man vil bære det karakteristiske Gøye-slips.

Til skolens forskellige fester i løbet af året skal eleverne desuden ankomme i hel eller halv galla.

Sprog[redigér | rediger kildetekst]

Gennem tiden har eleverne på Herlufsholm Skole skabt et særligt herlovianersprog, der indeholder en række specielle ord.[4]

Princippet er, at når man bruger herlovianersprog, tager man de første konsonanter fra et ord samt fra sidste trykstærke vokal og skaber således et nyt ord, der er en sammentrækning af det gamle.

Eksempelvis bliver blækopgaver til blaver, læsesal til lal og sygehus til sus.

Andre ord er mere traditionelle. At kalde rektor for Heis er græsk, mens nogle betegnelser kræver en længere forklaring, fordi de stammer fra en tid, hvor man brugte et andet ordforråd end i dag, for eksempel kaldes standpunktsvurderingerne Vyrd, hvilket stammer fra ordet vidnesbyrd.[5]

Traditioner[redigér | rediger kildetekst]

Hvert år afholder Herlufsholm Skole traditionen tro en række fester, der er med til at understrege skolens historie og rødder.

 • Fugleskydning
 • Blebal
 • Vildtaften
 • Komediebal
 • Julebal
 • Trollebal
 • Maskebal
 • Gøyebal
 • Koncertbal

Livet på Herlufsholm[redigér | rediger kildetekst]

Kostskolen danner rammerne for de elever, der bor på skolen. Langt de fleste elever har et værelse, kaldet et hummer, selv om de sover på sovesale sammen. Hver elevgård rummer elevernes værelser, en fælles opholds- og tv-stue, bad, køkken og så selve sovesalen.[6]

Skoleåret er inddelt i rejseweekender og mellemweekender for at tilgodese de elever, der kommer langvejs fra. I en rejseweekend tager eleverne hjem om fredagen og har først undervisning igen den følgende tirsdag. I mellemweekenderne har eleverne kun fri om søndagen, og altså undervisning om lørdagen.[7]

Skolen tilbyder mange forskellige fritidsaktiviteter af både kreativ og sportslig art. Derudover kan eleverne deltage i en række nationale og internationale projekter, såsom the Duke of Edinburgh-programmet, Round Square, Projekt Frivillig, Forskerspireprojektet, samt et projekt med SOS-Børnebyerne.

Bygninger[redigér | rediger kildetekst]

Herlufsholm kirke blev første gang bygget i ca. 1200, og trods en række ombygninger er der stadig rester af den ældste kirke, ligesom munkecellerne fra det 14. århundrede stadig findes. Klostret ligger samme sted som det oprindelige, selv om to af de nuværende længer, som følge af en brand, blev genopført i perioden 1867-70 og er tegnet af Johan Daniel Herholdt. På skolens område ligger der derudover flere andre bygninger, der er mange hundrede år gamle. Ud over de gamle bygninger, er der også nogle rester af Riis-byggerierne, som desværre ikke er blevet vedligeholdt. I klostergården kan man dog endnu se bevarede dele af de ældste bygninger.

Herlufsholm Pinet[redigér | rediger kildetekst]

Herlufsholm Pinet (Pinetum) er en forstbotanisk have for nåletræer beliggende ved Herlufsholm skole i Rådmandshaven.

Ejere af Herlufsholm[redigér | rediger kildetekst]

Forstandere/skoleherrer[redigér | rediger kildetekst]

Forstanderen er bestyrelsesformand Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Rektorer[redigér | rediger kildetekst]

Skolens rektor betegnes internt Heis (afledt af græsk).

Kendte Herlovianere (diple og dimittender)[redigér | rediger kildetekst]

Listen er påbegyndt. Den er frem til år 1875 baseret på Albert Emil Leth og G.L. Wad: Meddelelser om Dimitterede fra Herlufsholm 1565-1875, Næstved 1875. Matriklen er bevaret fra 1611, og oplysninger om dimittender fra før 1611 er baseret på andre kilder.


1500-tallet[redigér | rediger kildetekst]

1600-tallet[redigér | rediger kildetekst]

1700-tallet[redigér | rediger kildetekst]

1800-tallet[redigér | rediger kildetekst]

1900-tallet[redigér | rediger kildetekst]

2000-tallet[redigér | rediger kildetekst]

I populærkultur[redigér | rediger kildetekst]

Herlufsholm er blevet brugt til at filme Flemming på kostskole (1961) og Drengene fra Sankt Petri (1991). Den blev også brugt i et afsnit af DRs krimiserie Rejseholdet (2000-2004).[14]

Jussi Adler-Olsens roman Fasandræberne fra 2008 har tydelige referencer til Herlufsholm, dog uden at nævne skolens navn.[15] Produktionsselskabet bag filmatiseringen fra 2014 ønskede også at bruge Herlufsholm til optagelserne, men den daværende rektor Klaus Eusebius Jakobsen sagde nej til dette.[16]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

 • Fl. Tolstrup, Herlusholm, 3 bind, 1965-1988:
 1. bind: Det ældste Herlufsholm 1560-1788, Thaning & Appel, 1965.
 2. bind: Fra gods til skole : Herlufsholm 1788-1887, Herlufsholm Stiftelse, eksp. Georg Christensens Boghandel, 1985.
 3. bind: I smult vande : Herlufsholm 1887-1936, Herlufsholm Stiftelse, 1988.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Optagelse. Herlufsholm. Hentet 4/11-219
 2. ^ Om herlufsholm
 3. ^ Skolebeklædning
 4. ^ "Historie og sprog". Arkiveret fra originalen 15. april 2011. Hentet 1. marts 2012.
 5. ^ "Herlovianerord". Arkiveret fra originalen 13. december 2009. Hentet 1. marts 2012.
 6. ^ "Livet på herlufsholm". Arkiveret fra originalen 29. februar 2012. Hentet 1. marts 2012.
 7. ^ "Rejseweekend". Arkiveret fra originalen 29. februar 2012. Hentet 1. marts 2012.
 8. ^ https://blaabog.dk/biography/?id=8218
 9. ^ p.5
 10. ^ "Meddelelser om rektorerne paa Herlufsholm" (PDF). dis-danmark.dk. 1878. p. 122ff. Hentet 18. december 2018.
 11. ^ de:Zacharias Lund
 12. ^ https://www.tv2east.dk/artikel/herlufsholm-rektor-stopper-efter-kun-tre-aar
 13. ^ https://herlufsholm.dk/nyheder/mikkel-kjellberg-bliver-rektor-p%C3%A5-herlufsholm/
 14. ^ Herlufsholm Kostskole og Kirke. danskefilm.dk. Hentet 5/11-2019
 15. ^ God historie men det friske pust mangler den her gang. DR. Hentet 4/11-2019
 16. ^ HERLUFHOLMS TIDLIGERE REKTOR OM DANSEN MED MEDIERNE: JEG ER STOLT AF, AT VI ÅBNEDE SKOLEN FOR SEERNE Arkiveret 4. november 2019 hos Wayback Machine. Gyldendal. Hentet 4/11-2019

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]