Freifjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Freifjorden
Freifjorden
Freifjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Kristiansund, Gjemnes og Tingvoll
Kommuner (Fylker) Møre og Romsdal
Område Nordmøre
Maks. længde 14 kilometer
Oversigtskort

Freifjorden er en fjord i Kristiansund, Gjemnes og Tingvoll kommuner på Nordmøre i Møre og Romsdal fylke i Norge. Fjorden går 14 kilometer mod sydvest på øst- og sydsiden af Freiøya mellem Talgsjøen i nord og Kvernesfjorden i sydvest.[1]

Fjorden har indløb mellem Årsundøya i øst og Gyltneset på Freiøya i vest. Nordøst for indløbet ligger indløbet til Vinjefjorden. I den anden anden ende af fjorden, mellem Flatsetøya i nord og Bergsøya går den 5 kilometer lange Freifjordtunnelen under fjorden som en del af riksvei 70 og Krifast til Kristiansund længere mod nord. Ud over Bergsøya ligger Aspøya og Straumsnes på syd- og østsiden af fjorden. Mellem Bergsøya og Aspøya går Bergsøysundet mod syd til Tingvollfjorden.

Langs fjorden ligger småbyerne Ørnvik, Kvalvåg, Ora og bygden Frei på Freisiden af fjorden. På østsiden er der kun mindre gårde, men på Straumsnes ligger bebyggelsen Kvisvika.

Fylkesvej 285 går på sydsiden af fjorden over Bergsøya og Aspøya.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Freifjorden Arkiveret 10. januar 2016 hos Wayback Machine på Norgeskart.no fra Statens kartverk
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi