Spring til indhold

Friedeburg

Koordinater: 53°27′N 7°50′Ø / 53.450°N 7.833°Ø / 53.450; 7.833
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Friedeburg
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Friedeburg
Coat of arms of Friedeburg
Friedeburg ligger i Tyskland
Friedeburg
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Niedersachsen
Kreis Wittmund
Borgmester Karin Emmelmann
Statistiske data
Areal 164 km²
Højde 3 m
Indbyggere 10.165 (31/12/2018)
 - Tæthed 62 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade WTM
Postnr. 26446
Tlf.-forvalg 0 44 65
Koordinater 53°27′N 7°50′Ø / 53.450°N 7.833°Ø / 53.450; 7.833
Hjemmeside www.friedeburg.de
Beliggenhed af kommunen Friedeburg i Landkreis Wittmund
Kort
Kort

Friedeburg er en kommune i Landkreis Wittmund i den nordvestlige del af den tyske delstat Niedersachsen. Kommunen ligger ved østranden af den østfrisiske-oldenburgske gestryg.

Rådhuset i Friedeburg

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Friedeburg er den sydligste kommune i landkreis Wittmund og den østligste i Østfrisland. Med et areal på 164 km² er den efter Wittmund den næststørste kommune i landkreisen. Den største udstækning i retningen nord-syd er knap 17 kilometer mellem nordenden af Knyphauser Waldes og sydenden af lokalområdet Bentstreek. I øst-vestlig retning er Friedeburg omkring 18,4 kilometer, fra grænsen til Aurich Wiesedermeer mod vest til Hof Hohemey ved grænsen til kommunen Sande mod øst.

Den nærmeste storby er Oldenburg omkring 43 kilometer mod sydøst. Nærliggende er også Wilhelmshaven knap 20 km mod nordøst, hvortil mange pendler fra Friedeburg.

Nabokommuner[redigér | rediger kildetekst]

Friedeburg grænser til de østfrisiske Landkreise Aurich og Leer og til den Oldenborske Landkreis Friesland. På et kort stykke mod nordøst grænser Friedeburg til Jever, der er administrationsby i Friesland. Friedeburg grænser (med uret fra nordøst) til byen Schortens og kommunerne Sande og Zetel, alle tre i Landkreis Friesland. Mod syd ligger kommunen Uplengen i Landkreis Leer. Mod vest grænser Friedeburg til byerne Wiesmoor (mod sydvest) og Aurichbydelen Brockzetel (mod nordvest) i Landkreis Aurich. Nord for Friedeburg ligger byen Wittmund. Kommunen grænser dermed til tre Kreisstädte (administrationsbyer i en landkreis).

Inddeling[redigér | rediger kildetekst]

I forvejen havde kommunerne Abickhafe, Dose, Hoheesche og Reepsholt sluttet sig sammen til kommunen Reepsholt. Disse blev ved områdereformen i 1972 lagt sammen med de indtil da selvstændige kommuner Friedeburg, Bentstreek, Etzel, Hesel, Horsten, Marx, Wiesede og Wiesedermeer til kommunen Friedeburg. Kommunen består i dag af tolv lokalområder.

Andre landsbyer og bebyggelser er Hohejohls, Moorstrich, Klein-Horsten, Heidendom, Barge, Upschört, Priemelsfehn, Heselerfeld samt Amerika og Rußland; Afstanden mellem Amerika og Rußland er på kun to kilometer.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]