Frits Schjøtt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frits Schjøtt
Født 12. november 1839Rediger på Wikidata
Død 4. oktober 1898 (58 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Faglitterær skribent, præstRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frederik Viggo Erik Frisenberg Thorup Schjøtt (12. november 1839 i Odense4. oktober 1898 i København) var en dansk præst.

Han var søn af præsten og politikeren Peter Ulrik Frederik Schjøtt og Theodora Christiane f. von Lichtenstein. Efter at være dimitteret fra Aalborg Katedralskole 1858 studerede han teologi, men hans studier blev afbrudt ved hans deltagelse i krigen, i hvilken han gjorde tjeneste som sekondløjtnant ved 11. bataljon. 1866 blev han teologisk kandidat, og året efter foretog han en udenlandsrejse, på hvilken han, under vejledning af professor Eduard Reuss i Strasburg, blev ledet ind på de studier af den nytestamentlige tekstkritik, der hele livet igennem optog ham i hans fritimer. 1868 blev han kapellan hos sognepræsten i Hee, 1869 kapellan i Gjerlev og Enslev, 1873 konstitueret som pastor vicarius i Råby og Sødring, 1875 sognepræst i Ringkjøbing og Rindum, 1883 sognepræst i Kolding, 1893 forflyttet til Nakskov og BranderslevLolland, og han døde 4. oktober 1898 under et ophold i København.

Schjøtt udgav en prædikensamling (12 Prædikener over den nye Textrække, 1881), gav flere bidrag til opbyggelige blade og skrev et par tekstkritiske afhandlinger og et angreb på den gammeltestamentlige bibelkritik. Hans livs hovedværk var en ny tekstkritisk udgave af det Nye Testamente (Novum testamentum Græce ad fidem testium vetustissimorum recognovit nec non variantes lectiones ex editionibus Elzeviriana et Tischendorfiana subjunxit, 1897), der desværre er udarbejdet efter tekstkritiske principper, som har gjort det store arbejde temmelig værdiløst.

21. maj 1869 blev han gift i Sankt Johannes Kirke med Alvilde Neergaard (28. april 1838 i Flade – ?), datter af sognepræst og folketingsmand Peder Neergaard (1801-1863) i Ugilt.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.