Frontkjemper

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Norske frontkjempere i Waffen-SS-enheden Den norske legion (SS-Freiwilligen-Legion Norwegen) i Rusland, sommeren 1942

Frontkjemper (= frontkæmper) er en norsk betegnelse for en soldat, som kæmpede på tysk side under anden verdenskrig. Udtrykket blev brugt i Tyskland om tyske soldater (Frontkämpfer) som kæmpede ved fronten i første verdenskrig. Fra 1934 blev der lavet egne medaljer til disse – "Æreskorset" (Ehrenkreuz für Frontkämpfer).

Frontkjempere fra Norge[redigér | redigér wikikode]

I Norge bruges udtrykket primært om nordmænd under 2. verdenskrig, som meldte sig til tysk krigstjeneste i Waffen-SS fra januar 1941, for at kæmpe mod russerne. De første, som drog i kamp, meldte sig i 5. SS-Panzer-Division Wiking og deltog i angrebet på Sovjetunionen i 1941. Senere blev afdelinger sat ind på Østfronten, blandt andet ved Leningrad i Finland og under tilbagetrækningen ved Narva-fronten. Frontkjempere hjalp til under hele det tyske tilbagetog fra Leningrad/Narva til Kurland gennem Polen og frem til sammenbruddet i Berlin i maj 1945.

Omkring 18 pct af alle frontkjempere var yngre end tyve år. [1] De var altså umyndige, for den daværende myndighedsalder i Norge var 21 år.

Regiment Norge[redigér | redigér wikikode]

Regiment Norge ble dannet i juni 1943.

Panserdivisjonen "Wiking"[redigér | redigér wikikode]

Cirka 1.000 nordmænd tjenestegjorde i 5. SS-Panzerdivision Wiking under krigen, ifølge Nordlandsmuséets leder. [2]

Ref.[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Skarsem & Flyum: Rinnan-jævel! (s. 86), forlaget Aschehoug, Oslo 2011, ISBN 978-82-03-29319-1
  2. ^ Jon Rydne, Verdens Gang 2011-10-29 "- Frontkjempere flest var velutdannede bygutter", s.46-47 "Direktør for Nordlandsmuséet Harry A. Ellingsen" ... "Rundt 1000 nordmenn tjenestegjorde i denne divisjonen i løpet av krigen." … "forteller Ellingsen"

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]