Fylkesråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fylkesråd, også omtalt som fylkesregering, er i norsk politik det politisk udøvende organ i fylkeskommuner som styres efter princippet om parlamentarisme. Fylkesrådet svarer til regeringen i national politik og byrådet i norske kommuner med byparlamentarisme.

Fylkeskommunal parlamentarisme med fylkesråd er hjemlet i den norske kommunelovs kapitel tre.[1] Fylkesrådet vælges af fylkestinget og er ansvarligt overfor dette (lovens paragraf 19). Det ledes af en fylkesrådsleder. Ved en lovændring i 2012 blev det også åbnet for at fylkestinget kunne bruge den såkaldte udpegingsmetode. Ved denne udpeger fylkesordføreren en kandidat til hvervet som fylkesrådsleder, og denne står frit til at vælge sit fylkesråd. Det forudsætter at kandidaten som udpeges, er den som kan samle størst støtte i fylkestinget (lovens paragraf 19a). Fylkesrådet har det øverste ansvar for fylkeskommunens virksomhed og administration.

Muligheden for at indføre parlamentarisme i fylkeskommunerne blev indført i 1993.[2] Parlamentarisme og fylkesråd blev indført i Nordland i 1999[3] og i Hedmark,[4] Nord-Trøndelag[5] og Troms[6] i 2003. Viken fik også fylkesråd da fylket blev oprettet i 2020.[7] Oslo byråd er formelt både et kommuneråd og et fylkesråd da Oslo er både kommune og fylke.

Betegnelsen fylkesråd benyttes også om de enkelte medlemmer af et fylkesråd. Organet betegnes på norsk med grammatisk intetkøn som et fylkesråd, mens en person som er medlem af fylkesrådet betegnes med grammatisk fælleskøn som en fylkesråd (tilsvarende brugen af ordene statsråd og byråd på norsk).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). Kapittel 3. Kommunal og fylkeskommunal parlamentarisme, Lovdata.
  2. ^ Birgit Røe Mathisen: Parlamentarisme i Nordland Arkiveret 23. april 2013 hos Wayback Machine, forskning.no, 30. september 2002.
  3. ^ Parlamentarisme Arkiveret 30. september 2015 hos Wayback Machine, Nordland fylkeskommune.
  4. ^ Politikk Arkiveret 5. juni 2012 hos Wayback Machine, Hedmark fylkeskommune.
  5. ^ Kort historie om fylkestinget Arkiveret 5. oktober 2017 hos Wayback Machine, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
  6. ^ Fakta om Troms fylkeskommune Arkiveret 9. juli 2012 hos Wayback Machine, Troms fylkeskommune.
  7. ^ "Partifordeling og gruppeledelse - Viken fylkeskommune". viken.no. Hentet 2020-02-01.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]