GNOME

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
GNOME
Gnomelogo.svg
Gnome 3.2 shell.png
GNOME 3.2
Udvikler(e) GNOME developers
Stabil version 3.6.2 (15. november 2012)
Nyeste version 3.5.90 (27. august 2012)
Operativsystem UNIX
Unix-lignende
Tilgængelig på Over 50 sprog[1]
Type skrivebordsmiljø
Licens LGPL / GPL
Hjemmeside GNOME.org

GNOME er et skrivebordsmiljø til UNIX og UNIX-lignende styresystemer. Det er GNU-projektets officielle skrivebordsmiljø.

Oprindelse[redigér | redigér wikikode]

GNOME-projektet (GNU Network Object Model Environment) blev påbegyndt i august 1997 af Miguel de Icaza, som et forsøg på at levere et frit skrivebordsmiljø til styresystemet GNU/Linux. På det tidspunkt var KDE det eneste seriøse alternativ for ikke-tekniske brugere.

Der var dog nogle problemer i forbindelse med KDE: Det var baseret på Trolltechs Qt-toolkit, der havde flere licenseringsproblemer. Licenseringsproblemerne i forbindelse med de formodedede overtrædelser af GPL blev løst ved at udgive Qt under både GPL og QPL, også kendt som dobbeltlicensering. Der er stadig stor uenighed om brugen af den komplette GPL til et funktionsbibliotek som Qt og de restriktioner det medfører for kode der linker til den, såsom KDE-miljøet og alle KDE-programmer.

GNOME selv er skrevet i programmeringssproget C. Et række sprogbindinger er tilgængelige, hvilket gør det muligt at skrive GNOME-programmer i forskellige programmeringssprog som eksempelvis C++, Ruby, C#, Python, Perl og mange andre. I stedet for Qt valgte man GTK+ som grundlag for udviklingen af GNOME. GTK+'s licens var GNU Lesser General Public License. Det blev allerede anvendt af Gimp, et større fri software-projekt.

I April 2011 udkom GNOME version 3. GNOME3 introducerede GNOME Shell som erstatning for GNOME Panel.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. GNOME 3.2 Release Notes. Hentet 2012-06-06. 


GNOME
Udbredte programmer
Ekiga   Epiphany   Evince   Evolution   Eye of GNOME   File Roller   gedit   GNOME Terminal   Sond Juicer   Tomboy   Totem
Teknologier
ATK  Bonobo  D-Bus  Enlightened Sound Daemon  Gamin  GConf  GLib  Keyring  GNOME VFS  GObject  GStreamer  GTK+  Mono  ORBit  Pango
Personer og organisationer
Miguel de Icaza  Federico Mena  Havoc Pennington  GNOME Foundation  GUADEC
Se også
GNU   KDE  Freedesktop.org
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: