GTK+

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra GIMP Toolkit)
Jump to navigation Jump to search

GTK+ (tidligere kaldet GIMP Toolkit), blev oprindelig udviklet som et bibliotek af brugerflade-elementer til billedbehandlingsprogrammet The GIMP, men har siden hen udviklet sig til at være en af de to mest brugte af sin slags på the X Window System, hvor det benyttes til programmering af grafiske brugerflader; det har således sammen med Qt erstattet den tidligere meget populære, men proprietære toolkit Motif. Det vinder ligeledes terræn på andre systemer; der eksisterer eksempelvis en version skrevet til Windows.

GTK+ er en del af GNU-projektet er skrevet under den fri licensaftale LGPL og er open source. Det er standard toolkit på GNOME og Xfce brugergrænseflademiljøet og findes i to hovedversioner: 1.x og 2.x; Den førstnævnte er næsten udfaset på dette tidspunkt, men der findes stadig programmer som bruger denne versionsserie, som f.eks. XMMS. GTK+-programmer findes også til andre styresystemer som Microsoft Windows og Apple MacOS.

Selve GTK+ er skrevet i programmeringssproget C, men der findes en serie bindinger til GTK+, så det også kan bruges direkte i andre sprog. Blandet andet findes der:

Programmer som bruger GTK+ inkluderer:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]