Galskyt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Galskyts våben tegnet 1893 af Anders Thiset

Galskyt var en dansk adelsslægt, der førte en tre-tindet skrå rød mur i sølv, på hjelmen to af sølv og rødt vekselvis delte vesselhorn. Nogen forbindelse med slægterne Daa, Kaas og Reventlow med samme skjoldmærke kan ikke påvises.

Jens Nielsen af Od i Middelsom Herred nævnes 1325. Tyge Galskyt til Søndergaard i Vester Han Herred døde 1601 som sidste adelsmand af slægten, der dog lever endnu, men for længst i borgerlig stand efter at have tabt sine adelige rettigheder før 1660. Medlemmer af slægten ejede bl.a. Sønderskov Hovedgård, Øland, Gammelgaard, Kornumgaard, Odden (hovedgård) og Kartofte.

Galskyt-navnet videreføres af den borgerlige slægt Galschiøt, der har et våben, der minder meget om Galskyts. Det er billedhuggeren Jens Galschiøt, der er i besidelse af våbenet og signetstempel.[1]

Kendte medlemmer af den borgerlige slægt[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Steen Thomsens side om adelsvåben". Arkiveret fra originalen 21. januar 2014. Hentet 28. marts 2012. 


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.