Galvanisk adskillelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

En galvanisk adskillelse eller galvanisk isolation er en signalmæssig forbindelse mellem to isolerede elektriske kredsløb, der udmærket kan arbejde på forskellige potentialer.

Galvanisk adskillelse[redigér | rediger kildetekst]

Galvanisk adskillelse kan opnås på flere forskellige måder:

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Eksempel 1[redigér | rediger kildetekst]

Et godt eksempel på anvendelsen og betydningen af en galvanisk adskillelse er switch-mode spændingsforsyninger.

På primærsiden ensrettes lysnettet ofte til omkring 300 volt jævnspænding.

Denne spænding ledes i afpassede pulser gennem en transformator, så der kun overføres præcis den energi, der skal bruges på sekundærsiden.

Hvis denne udgangsspænding f.eks. er på 12 volt, overføres kun den energimængde der er nødvendig for at opretholde denne spænding.

Hvis strømforbruget her øges, vil et tilbagemeldingskredsløb fortælle pulsmodulatoren at der skal genereres bredere eller hyppigere pulser, så energimængden forøges. Denne tilbagemelding sker via en optokobler, således at udgangskredsløbet er galvanisk adskilt fra lysnettet, og dermed ikke berøringsfarligt.

Eksempel 2[redigér | rediger kildetekst]

Et andet eksempel er skilletransformatoren i visse belysningsarmaturer til badeværelser, hvor der i lampen er en stikkontakt til barbermaskiner. Den indbyggede transformator forhindrer berøringsfare i tilfælde af indtrængende fugt i barbermaskinen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]