Georg Christian Schule

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Georg Christian Schule
Født 7. oktober 1764 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 9. juli 1816 (51 år) Rediger på Wikidata
Leipzig, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Barn Albert Schule Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af Johann Friderich Clemens Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kobberstikker, tegner, illustrator Rediger på Wikidata
Arbejdssted København, Leipzig Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Georg Christian Schule (7. oktober 1764 i København -, 9. juli 1816 i Leipzig) var en dansk/tysk kobberstikker og raderer.

Georg Christian Schule var søn af klædefabrikant Johan Christoph Schule og Dorothea Elisabeth født Wolf. Som ungt menneske levede han fire år i huset hos kobberstikkeren Johann Friderich Clemens og besøgte Kunstakademiet; fra 1783 at regne har han signeret kobberstik. De kendteste er et prospekt af kavalergangen i Rosenborg Have (1785) og et af indgangen til Frederiksberg Have (1786), begge med stærkt chargerede portrætfigurer af datidens kendte københavnere, en broget blanding af fyrstelige personer, originaler, skikkelige borgere og løse fugle. Bladenes kulturhistoriske værdi er større end deres kunstneriske, uagtet Nicolai Abildgaard siges at have leveret tegningerne til dem. 1787 slog kunstneren sig løs i en serie på 12 satiriske raderinger (Ulykkelige Hændelser), der gav nærgående, nu ikke umiddelbart forståelige hentydninger til dagens emner. Disse blade vakte uvilje, og kunstneren forlod landet samme år (et af hans stik er betegnet: Leipzig 1787). I Leipzig, hvor han bosatte sig og døde 1816, stak han bogillustrationer, og kun sparsomt vedligeholdt han som kobberstikker forbindelsen med sit fødeland.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Francis Beckett i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 15. bind, side 319,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]