George Chapman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
George Chapman

Personlig information
Født 1559 Rediger på Wikidata
Hitchin, Storbritannien, Hertfordshire, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 12. maj 1634, 1634 Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Bopæl Western House Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Oxford Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sprogforsker, dramatiker, oversætter, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Kendte værker Bussy D'Ambois Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

George Chapman (født 1559, død 12. maj 1634) var en engelsk dramatiker og lyrisk digter samt oversætter.

Chapmans ry i nutiden hviler først og fremmest på hans Homer-oversættelse, hvoraf Iliaden udkom 1598, og Odysseen 1614. Den ansåes længe af mange for den bedste Homer-oversættelse på engelsk (Keats: On first looking into Chapman's Homer).

1598 fuldendte han Marlowes digt Hero and Leander. Han har dels alene, dels sammen med andre, skrevet en række skuespil, både komedier og tragedier.

Blandt komedierne er East-ward Ho (1605), som han skrev i forening med Ben Jonson og John Marston, den betydeligste og interessanteste, også fordi den giver et udmærket billede af livet i det gamle London.

Af hans tragedier må nævnes: Bussy d'Ambois (1607) og dens fortsættelse: Bussy d'Ambois, his Revenge (1613) samt The Conspiracy of Byron (1608).

Hans stil er tung og hyppig meget uklar, så selv Swinburne, der nærte stor forkærlighed for Chapman, må indrømme, at han, "hvor han stiger højest, giver læseren en følelse af svimmelhed, og i sin rigeste fylde ofte betænkelig nærmer sig det svulstige«.

Én værdifuld udgave af hans værker er udgivet af Richard Herne Shepherd med indledning af A. Ch. Swinburne (Works, 3 bind, London 1874). Swinburnes afhandling er udkommet særskilt.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.