Spring til indhold

George Cross

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
George Cross

George Cross på dansk Georgskors eller Sankt Georgskors [1] er den højeste civile udmærkelse i commonwealth. Den kan tildeles både civile- og militære enkeltpersoner samt grupper af personer, i civilt sammenhæng. Denne udmærkelse bliver kun overgået af Victoria Cross. Ingen personer har endnu modtaget begge udmærkelser. Siden introduktionen har den kunnet tildeles posthumt.

George Cross blev oprettet den 24. september 1940 af kong George VI og bliver tildelt for heltemodig optræden og mod, med stor fare for eget liv.

Kollektiv tildeling

[redigér | rediger kildetekst]

To gange er George Cross blevet tildelt en gruppe:

  • Øen Malta fik tildelt George Cross den 15. april 1942 med følgende begrundelse (forkortet):

For at ære det tapre folk, tildeler jeg George VI, George Cross til befolkningen på fæstningen Malta, for at bevidne deres mod, heroisme og hengivenhed, som vil gå over i historien. Befolkningen modstod dag efter dag svære fjendtlige bombeangreb og blokade af deres havn hvilket bragte dem tæt på overgivelse på grund af udsultning. Dette vakte stor beundring i Storbritannien og hos deres allierede. George Cross er vævet ind i Maltas flag.

Dronningen har tildelt George Cross til ’Royal Ulster Constabulary’, for at ære de ansattes og deres familier mod samt dedikation, under ekstremt vanskellige forhold i de sidste 30 år.

RUC har været et bolværk imod og hovedmålet i en brutal terrorist kampagne for at beskytte samfundet. Det har kostet 302 medlemmer af RUC livet samt tusinder af sårede.

  1. ^ "georgskors (kors)". Den Store Danske (lex.dk online udgave).

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]