Gerning Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gerning Kirke
Gerningx01.jpg
Gerning Kirke set fra sydøst
Generelt
Opført Romansk tid
Geografi
Adresse Ringsøhøjvej 3, Gerning, 8850 Bjerringbro
Sogn Gerning Sogn
Pastorat Vejerslev-Aidt-Thorsø-Hvorslev-Gerning-Vellev-Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev Pastorat
Provsti Favrskov Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Favrskov Kommune
Eksterne henvisninger
www.hvorslevkirke.dk
Oversigtskort

Gerning Kirke ligger i Gerning Sogn i det tidligere Houlbjerg Herred, Viborg Amt, nu i Favrskov Kommune, Region Midtjylland. Apsis, kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. Apsis har skråkantet gesims under taget. Syddøren er udvidet, norddøren er forsvundet. Det romanske østvindue i apsis er genåbnet. Tårnet er opført i sengotisk tid, men er stærkt omdannet i 1944.

Våbenhuset er opført i 1869. I dets murværk ses en reliefsten med Korsfæstelsen og et brudstykke af en tovstav; den stammer formodentlig fra en af dørene. I murværket ses desuden en skakbrætsten med 5 vandrette og 5 lodrette rækker. Midterfeltet er enten beskadiget eller har fragment af et ornament. At stenen er indsat i en teglstensmur tyder på, at den er flyttet fra en anden placering.[1]

Døbefonten
Kirkerummet set mod øst

Kor og skib fik i sengotisk tid indbygget krydshvælv af den østjyske type på vægpiller. Halvkuppelhvælvet i apsis er nyopført. Ved en istandsættelse i 1900 afdækkedes kalkmalede dekorationer i hvælvene, ornamentikken blev hårdt opmalet. Altertavlen er et rammeværk fra 1869 med Thorvaldsens Kristus i gips. Prædikestolen er fra 1869.

Den romanske døbefont af granit har løver, korslam og fugl samt mandshoved på kummen.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]