Gesta Normannorum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
William av Jumièges fra et middelalderdokument.

Gesta Normannorum DucumDe normanniske hertugers bedrifter – er en krønike som munken William af Jumièges skrev en gang før 1060.

Williams arbejde var kortfattet og baseret på værket af Dudo af Saint-Quentin som blev skrevet en gang mellem 1015 og 1026, De moribus et actis primorum Normannorum ducumHistorien om Normannernes liv og død. Dette arbejde ble gjort på ordre fra hertug Richard 1. af Normandiet og i løbet af dennes søn hertug Richard 2. af Normandiet blev det fuldført frem til 1050'erne.

Dette arbejde blev genoptaget af William af Jumièges på ordre af hertug Vilhelm 1. og som redigerede teksten, forkortede det og førte det videre frem til hertugerne Rikard II, Richard 3. og Robert 1. og Vilhelm 2., den senere Vilhelm Erobreren og Vilhelm 1. af Englands regimer, og understregede dennes ret til den engelske trone. Senere blev dette arbejde udvidet af først Orderic Vitalis (død ca. 1142) og siden Robert af Torigni (død 1186) som førte hændelsene frem til at inkludere historien op til kong Henrik 1. af England.

Gesta Normannorum Ducum er en af de vigtigste kilder for Englands historie og Normandiets historie i 1000- og 1100-tallet, og indeholder de tidligste prosaoptegnelser om den normanniske erobring af England.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Om To Normanniske Krøniker. Oversatte og kommenterede af Erling Albrectsen (Odense Universitetsforlag, 1980). 230 s. Michael H. Gelting, på tidsskrift.dk
  • The Gesta Normannorum Ducum of William of Jumièges, Orderic Vitalis and Robert of Torigni edited and translated by Elisabeth M. C. Van Houts. Clarendon Press, Oxford, 1995.