Spring til indhold

Gjellerup Kirke

Koordinater: 56°08′43″N 9°02′51″Ø / 56.14528°N 9.04750°Ø / 56.14528; 9.04750
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Gellerup Kirke.
Gjellerup Kirke
Gjellerup Kirke set fra sydøst
Generelt
Opført1140
Geografi
AdresseKirkebyvej 1, Gjellerup, 7400 Herning
SognGjellerup Sogn
PastoratGjellerup Pastorat
ProvstiHerning Søndre Provsti
StiftViborg Stift
KommuneHerning Kommune
Eksterne henvisninger
www.gjellerupkirke.dk
Oversigtskort
Gjellerup Kirke ligger i Midtjylland
Gjellerup Kirke
Gjellerup Kirke
Gjellerup Kirkes beliggenhed

56°08′43″N 9°02′51″Ø / 56.14528°N 9.04750°Ø / 56.14528; 9.04750

Gjellerup Kirke ligger i Gjellerup, en tidligere landsby, der i dag fungerer som forstad til Herning. Kirken udmærker sig ved at være den eneste danske kirke af granitkvadre med en indskrift, der fortæller indvielsesåret, som over syddøren angives til 1140.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gjellerup Kirke er indviet til Sankt Laurentius og fik ved indvielsen navnet Sct. Laurentii Kirke. Kirken bærer, som en af de få landsbykirker fortsat dette navn som den eneste reminiscens fra kirkens katolske fortid. Den 10. august er det Sankt Laurentius dag og Gjellerup Kirke fejrer stadigvæk dagen som sin fødselsdag.
Kirken har muligvis været opført af en stormand og har sammen med Snejbjerg Kirke og Rind Kirke været én af de tidligste kirker i området, hvilket ud over kirkernes størrelse[1] begrundes i, at alle tre kirkers portaler afsluttes foroven af rundbuede tympanonfelter med kors ligesom stiftskirken i Ribe[2][3]. Placeringen i Gjellerup frem for i herredsbyen Hammerum kan muligvis skyldes, at Gjellerup på daværende tidspunkt var den største by i området. Bygmesteren er muligvis den samme som for Ribe Domkirke. Det berettes således, at man i 1130'erne på grund af borgerkrig i landet, der udsprang af mordet på Knud Lavard, ikke kunne få tufsten frem til domkirken, hvorfor bygmesteren drog til Gjellerup for at opføre kirken her.

Kirkebygningen[redigér | rediger kildetekst]

Selve kirkebygningen minder meget om de øvrige kvaderstenskirker, men er noget større, og har også rester efter både et romansk tårn og et herskabspulpitur. I gotisk tid er kirken blevet forsynet med hvælv. Tagkonstruktionen er dendrokronologisk dateret til omkring år 1300[4].

Indgangsportalerne[redigér | rediger kildetekst]

Både nord- og syddør er forsynet med tympanonfelter over dørene. Den nordre beretter om, at "Den, der brødefuld træder ind i denne hal, afkaster denne brøde og det, som den fromme retsindigt beder, bønhører Gud". Over syddøren findes derimod kirkens dåbsattest i inskriptionen. På latin står der: ”ANNO M.C.XL. INCARNATIONIS DNI EST HIC FUNDATA SUB HONORE DEI DOMUS ISTA”. Oversættelsen lyder: ”I år 1140 efter Herrens inkarnation er her grundlagt til Guds ære dette hus”. Ingen andre danske kirker af granitkvadre har sådan en indskrift, og det gør Gjellerup Kirke til noget ganske særligt.

Kirken er dog langt fra Danmarks ældste. Hvilken, der rent faktisk er ældst, kan dog ikke siges, men et godt bud kunne være Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde, hvor dele af skibets murværk kan føres tilbage til tiden omkring 1080, ligesom frådstenskrypten under den første Aarhus Domkirke [Vor Frue] ligeledes kan føres tilbage til 1000-tallets sidste fjerdedel, og koret på Jelling Kirke er i nyere tid blevet tolket som skibet i en kirke fra 1000-tallets slutning.[5]

Korsarmen[redigér | rediger kildetekst]

Korsarmen, der blev overhvælvet sammen med resten af kirken, er sandsynligvis et tidligere sakristi.

Tårnet[redigér | rediger kildetekst]

I senmiddelalderen blev opført et gotisk tårn af munkesten på det oprindeligt romanske tårnfundament af granitkvadre.

Våbenhus[redigér | rediger kildetekst]

Våbenhuset blev opført i 1894, hvor det erstattede et ældre våbenhus.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Der er en tendens til at de ældste landsbykirker er lidt større end de efterfølgende. Larsen 2005:107
  2. ^ Larsen 2005:107
  3. ^ Gjellerup hørte frem til 1922 under Ribe Stift
  4. ^ Bonde & Larsen 2007:134f
  5. ^ Martin Wangsgaard Jürgensen, bygningsredaktør Danmarks Kirker, Nationalmuseet, mag.art. og dr.theol. (april 2015) Hvilken kirke i Danmark er ældst?, kristendom.dk, hentet 20. september 2019.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]