Gnistgab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et gnistgab.

Et gnistgab består af to elektroder separeret af et gab, sædvanligvis fyldt med en gas og designet til at lade en gnist løbe mellem elektroderne. Gnistgab anvendes til at aflede kortvarige overspændinger med kraftige strømme på f.eks. 20kA eller mere eller mindre. Gnistgab kan designes som lukkede gasudladningsrør – eller som to elektroder i den atmosfæriske luft.

Når spændingsforskellen mellem elektroderne overstiger gabets designspænding vil en gnist dannes i gassen hvorved den ioniserede gas resistans drastisk mindskes.

Anvendelser[redigér | redigér wikikode]

Gnistgab er vigtige for mange elektroniske enheders funktion.

Tændingsenheder[redigér | redigér wikikode]

Et tændrør. Gnistgabet er ved bunden.

Et tændrør anvendes til at starte en forbrænding gentagne gange i en forbrændingsmotor.

Radiosendere[redigér | redigér wikikode]

Gnistgabsrør

En gnist udsender energi via dele af det elektromagnetiske spektrum. I dag anses det for at være ulovlig interferens og undertrykkes, men i de tidlige dage af radiokommunikation (1880-1920), var det måden radiosignaler blev udsendt på, i en umoduleret gnistsender.

Gnistgab som overspændingsbeskyttelse[redigér | redigér wikikode]

Gnistgab bliver hyppigt anvendt til at forhindre kortvarige overspænding så elektrisk og elektronisk udstyr ikke skades. Gnistgab anvendes ved højspændingskontakter, højeffekt transformatorer, i kraftværker og elektriske fordelingsstationer.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]