Gouache

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 12. dec. 2014, 20:41 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Paul Gauguins maleri Nirvana eller Portræt af Meyer de Haan fra 1890 er malet med dækkende gouachefarver
Herbert Marxen, Die Neureichen, gouache, ca. 1950

Gouache er en maleteknik, hvor der bruges vandfarver, der dækker billedets bund helt. Gouache er også betegnelsen for et billede malet med denne teknik. Ordet "gouache" er overtaget fra fransk og udtales "gua'sj" eller "goa'sj." Fransk har modtaget ordet fra italiensk "guazzo", som betyder "vandpyt", "vand" eller "lavering".


Maling og teknik

Gouachemaling indeholder hvidt farvestof, der gør farverne mere matte og dækkende, således at papir eller underlag ikke skinner igennem som ved sædvanlig vandfarve eller lasurmaling. Desuden indeholder malingen farvestof opløst i vand- og gummi arabikum (lim), som andre vandfarver.

En række kunstmalere og illustratorer har brugt, og bruger denne maleteknik. Gouachemaling er renligt at arbejde med, fordi det er vandopløseligt, det giver relativt glatte farveflader og mørkere partier kan dækkes med en lys farve. Teknikken egner sig især til illustrationsoriginaler som skal reproduceres, for eksempel, rigt farvede plakater. Det har også været almindeligt at anvende gouache til farvelægning af plastceller i tegnefilm, hvor figurerne skal have heldækkende farver, mens baggrunden er blevet udført i mere nuancerig akvarelteknik. Gouache kan delvis erstattes af akrylmaling, der er vandopløseligt, når det er vådt, men kan tåle vand, når det er tørret.

Wikimedia Commons har medier relateret til: