Gräf & Stift

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gräf & Stift
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktiengesellschaft Rediger på Wikidata
Branche Bilfabrikant Rediger på Wikidata
Grundlagt 1904, 1907, 1971 Rediger på Wikidata
Etableringssted Wien, Østrig Rediger på Wikidata
Opløst 1971 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Wien, Østrig Rediger på Wikidata
Organisation
Ejer ÖAF[1] Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Den Gräf & Stift som Østrigs tronarving Franz Ferdinand kørte i ved attentatet i Sarajevo 1914. Bilen findes i dag på det militærhistoriske museum i Wien.
Gräf & Stift SP 8 (1931)
Bus fra Gräf & Stift på Wiener Linien

Gräf & Stift er en østrigsk bilfabrik, der blev grundlagt i 1904, men siden 1971 har det været en del af MAN AG. Virksomheden er kendt for sine luksusbiler i begyndelsen af 1900-tallet. Fra 1938 producerede fabrikken dog kun busser og lastvogne.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Gräf & Stift blev grundlagt af brødrene Fran, Heinrich og Carl Gräf. Brødrene Gräf havde allerede i 1893 startet et værksted og virksomheden blev stiftet i 1904, da Wilhelm Stift valgte at investere i virksomheden. I 1905 begyndte man fremstilling af store luksusbiler og mindre busser. Blandt virksomhedens prominente kunder var Østrigs kejserfamilje. Ved attentatet i Sarajevo, hvor Østrigs tronarving Franz Ferdinand blev dræbt, kørte han i en Gräf & Stift, ligesom Karl I ankom til Schweiz i landflygtighed i 1918 i en Gräf & Stift.

I 1971 blev Gräf & Stift slået sammen med Österreichische Automobil Fabrik (ÖAF) og dannede selskabet Österreichische Automobilfabrik ÖAF-Gräf & Stift AG. Samme år blev selskabet overtaget af det tyske MAN AG. Navnet Gräf & Stift anvendes fortsat som varemærke på de østrigsk producerede busser.

Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ Navnet er anført på svensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.