Franz Ferdinand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Franz Ferdinand er også navnet på et skotsk band, opkaldt efter ærkehertugen. Se Franz Ferdinand (band).
Franz Ferdinand
Ærkehertug Franz Ferdinand
Ærkehertug af Østrig
Ægtefælle Sophie Chotek
Børn Prinsesse Sophie af Hohenberg
Maximilian, Hertug af Hohenberg
Prins Ernst af Hohenberg
Hus Huset Habsburg-Lothringen
Far Karl Ludvig af Østrig
Mor Maria Annunciata af Begge Sicilier
Født 18. december 1863
Graz, Hertugdømmet Steiermark, Kejserriget Østrig
Død 28. juni 1914 (50 år)
Sarajevo, Bosnien, Østrig-Ungarn
Begravet Schloss Artstetten
Signatur
Religion Romersk-katolsk
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1908

Franz Ferdinand (18. december 1863 i Graz28. juni 1914 i Sarajevo) var ærkehertug og den østrig-ungarske tronfølger, efter at den siddende kejsers søn havde begået selvmord. Ærkehertugen var kejser Franz Josephs nevø.

Franz Ferdinand blev gift 1. juli 1900 med den bøhmiske Sophie grevinde Chotek, senere hertuginde von Hohenberg, men fordi hun ikke var fin nok efter huset Habsburgs regler, blev ægteskabet kun tilladt af familien efter enighed om at bruden ikke ville få kongelig status og at deres barn ikke ville have krav på tronen. Kejseren deltog ikke i brylluppet.

Drabet på ærkehertugen og hans kone den 28. juni 1914 i Sarajevo af den serbiske nationalist Gavrilo Princip var medvirkende til udbruddet af den 1. Verdenskrig.

Han var desuden en yderst passioneret jæger og nedlagde over 475.000 dyr, hvilke alle er udstillet på forskellige måder, de fleste som trofæer, men blandt andet også i yderst specielle lysekroner og andre ting, på hans hjem, Konopiště. For at skyde disse dyr var han på utallige jagtrejser.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]