Grønbæk Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grønbæk Kirke
Grønbæk Kirke
Generelt
Opført Omkring 1200
Geografi
Adresse Præstevangen 41 - Grønbæk - 8643 Ans By
Sogn Grønbæk Sogn
Pastorat Grønbæk Pastorat
Provsti Ikast-Brande Provsti
Stift Viborg Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.groenbaekkirke.dk
Oversigtskort

Grønbæk Kirke ligger i Grønbæk Sogn i Lysgård Herred, tidligere Viborg Amt, nu Region Midtjylland. Kirken er bygget af sognets beboere omkring 1200, men blev omkring 1440 overdraget til Alling Kloster ved den nærliggende Alling Sø. Efter reformationen kom kirken under Allinggård.

Kirken er bygget med næsten én meter tykke mure med tilhuggede granitkvadre yderst. Den er forsynet med en apsis, der er den eneste på en landsbykirke i Danmark med fritstående granitsøjler. Kirkens oprindelige indgange er tilmuret med munkesten, men granitportalerne står stadig lidt forskudt for hinanden. Tårnet er opført først i 1400-tallet med granitkvadre fra vestgavlen og fortsat med munkesten. Det er to gange bygget højere: i 1717 og i 1938. I 1946 blev det udvendige trappetårn tilføjet. Klokken er fra 1485, og en inskription fortæller, at kirken er viet til Sankt Andreas. Tårnuret fra 1975 er tegnet af Lone Schmidt og er skænket af en anonym.

Lidt nordvest for kirken ligger Erik Glippings jagthus, som Erik Klipping efter sigende overnattede i natten inden mordet i Finderup lade.[1]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Erik Glippings jagthytte Arkiveret 29. november 2014 hos Wayback Machine. Fortidsmindeguide.dk. Hentet 18/11-2014

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]