Grathe Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Grathe Kirke
Grathe Kirke
Generelt
Opført 1917
Geografi
Adresse Haugevej 51, Grathe, 8620 Kjellerup
Sogn Grathe Sogn
Pastorat Thorning-Grathe-Vium Pastorat
Provsti Ikast-Brande Provsti
Stift Viborg Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Eksterne henvisninger
www.thorningkirke.dk
Oversigtskort

Grathe Kirke er en kirke i Grathe Sogn i det tidligere Lysgård Herred, Viborg Amt, nu Silkeborg Kommune. Sognet er udskilt af Vinderslev Sogn og Thorning Sogn. Kirken blev opført som en filialkirke i årene 1916-17 og indviet 20. maj 1917. Den blev tegnet af Aarhus-arkitekten Sophus Frederik Kühnel. I første omgang bestod den af Kor og skib og våbenhus, men uden tårn. I stedet opførte man et klokkestativ på fredet gravhøj, der ligger på kirkegård sydvest for kirken. Staten ydede 18.500 kr i støtte tilo kirkens opførelse. I 1930 tilføjedes et kirketårn ved skibets vestgavl, ligeledes tegnet af arkitekt Kühnel. I tårnet er der anvendt tilhugne granitsten fra det efter reformationen nedrevne Grathe Kapel. Kirken fremstår hvidkalket med rødt tegltag.

Altertavlen er en kopi af maleren H.C. Siegumfeldts tavle i Sankt Pauls Kirke i Aarhus. Kopien i Grathe Kirke er udført af maleren Victor G. Kühnel, søn af kirkens arkitekt. Motivet er Paulus udenfor Damaskus.

Mindeplade på tårnet over slaget på Grathe Hede med to linjer af digteren B.S. Ingemanns historiske digt "Valdemar den Store og hans Mænd" fra 1824

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Trap Danmark, 4. udg. bind 6, Viborg Amt, Kbh. 1925

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]