Grzegorz Fitelberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Grzegorz Fitelberg

Grzegorz Fitelberg (18. oktober 1879 i Daugavpils i Guvernement Vitebsk10. juni 1953 i Katowice i Polen) var en polsk violinist, dirigent og komponist med jødisk baggrund. Han var medlem af Młoda Polska-gruppen sammen med kunstnere såsom Karol Szymanowski, Ludomir Różycki og Mieczysław Karłowicz. Hans søn var den polsk-amerikanske komponist Jerzy Fitelberg.

Fitelberg blev født i Det Russiske Kejserrige. I 1908 dirigerede han Warszawas Opera og i 1912 Wieneroperaen. Under 1. verdenskrig samarbejdede han med Ballets Russes; han dirigerede førsteopførslen af Igor Stravinskys Mavra. Fra 1921 til 1934 var han chefdirigent ved Warszawa Filharmonikerne, hvor han overdrevent fremmede ny musik. I 1935 organiserede han Polens Radiosymfoniorkester.

Den Internationale Grzegorz Fitelberg Konkurrence for Dirigenter, en af de vigtigste musikkonkurrencer i Polen, afholdes af den Schlesiske Filharmoni siden 1979.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


MusikSpire
Denne musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
PolenSpire
Denne artikel relateret til Polen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump