Spring til indhold

Guldazalea

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Guldazalea
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede planter)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenEricales (Lyng-ordenen)
FamilieEricaceae (Lyng-familien)
SlægtRhododendron (Rododendron)
UnderslægtPentanthera (Haveazalea)
ArtR. luteum
Synonymer
Azalea luteum Azalea pontica
Hjælp til læsning af taksobokse

Guldazalea (Rhododendron luteum) er en løvfældende busk med en åben vækst. Guldazalea er hjemmehørende på bjergenge i f.eks. Karpaterne.

Barken er først lyse­grøn. Senere bli­ver den stribet lysegrøn/beige, og til sidst er den gråbrun og af­skallende. Knopperne er spredte, æg­formede med tydelig spids, store og lyse­grønne. Bladene er samlet tæt op under skudspidsen. Over- og underside er lyse­grøn med en rødlig toning og behåret. Randen er bølget eller let bugtet. Høstfarven er gul til orange.

Blomsterne springer ud i maj, og de er samlet i løse knipper ved skudspidserne. De en­kelte blomster er gule og klokkeformede med stærk og sød duft. Frugterne er brune kapsler. Frøene modner godt og spirer villigt.

Rodnettet består af fine, tæt forgrenede trævlerødder, der ligger meget højt i jor­den. Aza­lea er – som alle planter i lyngfamilien – stærkt afhængig af samlivet med én eller flere mycorrhizasvampe.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2 x 3 m (30 x 40 cm/år).

Guldazalea vokser på bjergenge eller som un­derskov i lyse birke- eller nåleskove i Karpaterne, på Balkan og i Kaukasus.

Busken er egnet til fuld sol eller halvskygge i surbundsbedet.

Nektar (og derfor også honning) fra guldazalea og flere andre arter af rododendron er giftig for mennesker, men ikke for bier.

Wikimedia Commons har medier relateret til: