Guldbagge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Benny Anderssons Guldbagge.

Guldbagge (guldbille) er navnet for den svenske filmpris som Svenska Filminstitutet årligt har delt ud siden 1964 for "fremstående indsats for svensk film i det forgangne år".

Den første filmgalla, eller det første filmbal som det hed på det tidspunkt, afholdtes på Grand Hôtel i Stockholm den 25. september 1964. Det første år uddeltes kun tre guldbagger: for bedste instruktion, som tildeltes Ingmar Bergman; Ingrid Thulin udnævntes til bedste kvindelige skuespiller, begge førnævnte for Stilheden; Keve Hjelm belønnedes for rollen i Kvarteret Korpen.

I dag uddeles prisen i 15 kategorier. Udover disse har Svenska Filminstitutets bestyrelse mulighed for at uddele en æresguldbagge. Der uddeles endda en Gullspira, for enestående indsatser indenfor børnefilm, samt biopublikens pris, som det svenske folk stemmer om.

Selve prisen er en emaljeret og forgyldt fantasi-guldbille af kobber, formgivet af kunstneren Karl Axel Pehrson og fremstillet af kunstsmeden Patrik Sandell. En guldbagge vejer omkring 1,20 kilogram.

Siden begyndelsen er næsten 300 guldbagger blevet uddelt. Jan Troell har flest guldbagger, hvor han til og med 2009 havde vundet fem styk.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SvenskStub
Denne artikel om svensk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump
SverigeStub
Denne artikel relateret til Sverige er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump