Gurktaler Alperne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gurktal Alperne)
Gurktaler Alperne
Gurktaler Alpen
Wöllaner Nock 2.145 moh.
Højeste punkt
Bjergtop 2.441 (Eisenhut)
Koordinater 46°57′N 13°56′Ø / 46.950°N 13.933°Ø / 46.950; 13.933Koordinater: 46°57′N 13°56′Ø / 46.950°N 13.933°Ø / 46.950; 13.933
Geografi
Gurktaler Alperne ligger i Østrig
Gurktaler Alperne
Gurktaler Alperne
Del af Steirisch-Kärntnerische Alpen
Land Østrig
Beliggende i Kärnten, Steiermark, Salzburg
Delstat Kärnten, Steiermark og Salzburg
Bjergkæde Centralalperne
Bjergområde Alperne

Gurktaler Alperne (tysk: Gurktaler Alpen, slovensk: Krške Alpe) er en bjergkæde i de centrale østlige alper i Østrig, opkaldt efter Gurk-flodens dal.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Græsarealer på Nockalmvejen

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Området er placeret mellem Mur-dalen i nord og adskiller det fra Niedere Tauern og Drava i syd, hvor det grænser op til Gailtal Alperne og Karavanke intervaller i de sydlige kalkstenalper. I vest når Gurktaler Alperne op til Katschberg Passet og Ankogelgruppen i Hohe Tauern-området. I øst adskiller Neumarktpasset i Øvre Stiermark det fra de tilstødende Lavanttal Alperne.

Inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Gurktaler Alperne kan opdeles i fem undergrupper:

I den sydlige ende af Gurktal-Alperne ligger Klagenfurt-bassinet omgivet af syv mindre bjergkæder.

Toppe[redigér | rediger kildetekst]

De højeste toppe er beliggende i Nockbjergene (Nockberge, fra Nock, der betyder "afrundet bakketop", jfr. Nockerl), er en undergruppe vest for Flattnitz Passet, inklusive Mt. Eisenhut i Steiermark, Nationalparken Nockberge langs den naturskønne Nockalmstraße i Kärnten har siden 1987 været et beskyttet landskabsområde ( IUCN V). Nock-bjergene strækker sig også ned til Kärntens store søer Millstätter See og Ossiacher See.

Andre toppe inkluderer:

Økonomi og turisme[redigér | rediger kildetekst]

Vandresti nær Bad Kleinkirchheim

Det blide landskab med sine mange græsarealer havde været stedet for alpint sæterbrug (tysk:Alm) siden oldtiden. Der har også været minedrift i Gurktaler Alperne efter jern og sølv, og der hentes stadig magnesit nær Radenthein .

I dag er turisme den vigtigste økonomiske sektor. Gurktaler Alpernes dale har turister både om sommeren og den travle vintersæson. Det førende turistområde er Bad Kleinkirchheim, derefter Turracher Höhe ( Predlitz-Turrach og Reichenau ), Falkert (Reichenau) og Innerkrems ( Krems i Kärnten ), Flattnitz, Afritz og Katschberg (Rennweg am Katschberg). De største skiområder er Katschberg-Aineck, Innerkrems-Schönfeld-Karneralm, Turracher Höhe og Gerlitzen i Nock-bjergene og Kreischberg i Metnitz-bjergene.

Regionen Nockbjergene er også kendt for sine helbredende kurbade, bl.a Karlbad ved Nockalmstraße.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nockberge - Gurktaler Alpen på alpen-guide.de hentet 13. august 2020