Spring til indhold

Gustaf Fröding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gustaf Fröding
Svensk litteratur
Moderne gennembrud
Personlig information
Født22. august 1860 Rediger på Wikidata
Alsters herrgård, Sverige Rediger på Wikidata
Død8. februar 1911 (50 år) Rediger på Wikidata
Oscars kirkesogn, Sverige Rediger på Wikidata
GravstedUppsala gamle kirkegård Rediger på Wikidata
NationalitetSvensk
FarFerdinand Fröding Rediger på Wikidata
MorEmilia Fröding Rediger på Wikidata
SøskendeAnna Fröding,
Hedda Fröding,
Mathilda Fröding,
Cecilia Fröding Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedUppsala Universitet (fra 1880),
Tingvallagymnasiet Rediger på Wikidata
BeskæftigelseJournalist, oversætter, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Kendte værkerGitarr och dragharmonika, Nya dikter, Nytt och gammalt, Räggler å paschaser, Stänk och flikar med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gustaf Fröding (født 22. august 1860 på godset Alster i Värmland, død 8. februar 1911, Stockholm) var en svensk digter. Han var søn af løjtnant Ferdinand Fröding og Emilia Fröding (datter af biskop Agardh).

Der er altid blevet diskuteret hvilken diagnose Gustaf Fröding havde, men fakta er han ofte var indlagt på sindsygehospitaler. Han menes at være arveligt disponeret. Moderen led af en fødselspsykose og var indlagt på Sankt Hans Hospital i Danmark efter hans fødsel. Han studerede på Uppsala universitet fra 1880, og kort tid efter han startede, døde hans far Løjtnant Ferdinand Fröding. Han var en velhavende värmlandsk fabriksejer, og Gustaf Fröding arvede en del penge. Størstedelen af disse penge blev sløset bort, og man mener det var her Gustaf Fröding grundlagde sin alkoholisme. Da han vendte tilbage til Värmland to år senere, havde han hverken sin eksamen eller penge.

Efter Uppsala blev han ansat som skribent ved Karlstads tidningen. Han debuterede i 1891 med den lille digtsamling Guitarr och dragharmonika. Den beskrev värmlandske folketyper og var skrevet med humor og vemod. Den blev populær og kom hurtigt i 2. oplag. I 1894 kom Nye dikter, i 1896 hans hovedværk Stänk och flikar, i 1897 Nytt och gammalt og i 1898 Gralstänk. Disse samlinger gjorde ham til en af 1890'ernes mest folkekære og populære digtere. På den indholdsmæssige side arbejde han med de varme beskrivelser af det värmlandske folk, med megen humor og festlighed. Desuden var der en del alharmoni som del af modernismen, hvor han følte sig fremmed og identitetsløs. Formmæssigt arbejdede han også eksperimenterende med den lyriske form.

Det findes utal af stipendier og priser som bærer Frödings navn. Et af disse er Uppsala studentkårs Frödingsstipendium, der er blevet uddelt hver tredje år siden 1923. En anden årlig lyrikpris er (Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris).

Der er opkaldt flere veje og lign. efter Gustaf Fröding. I Sverige findes i Karlstad Hotel Fröding Best Western. På Karlstad Universitet findes Frödingsalen. Og vejen Gustaf Frödingsgata samt Frödingshöjd.

Desuden findes vejene: Gustaf Frödings väg i Falkenberg, Frödingsgatan i Filipstad, Frödingsvägen i Skoghall, Sunne, Frödingsplan i Kristinehamn, Frödings allé i Lerum, Frödingvägen i Olofström, Frödingsväg i Edane, Västerås.

I Norge findes Gustaf Frödings veg i Lillehammer.

I Danmark findes Frödingsvej i Randers og Frødings Alle i Søborg i Gladsaxe kommune.

Digte (i udvalg)

[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]