Hærde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Hærde kan have flere betydninger:

At hærde (lat. Indurescere), er en teknisk og/ eller en kemisk proces, som omfatter et bredt spektrum tekniske, kemiske og figurative opgaver og betegnelser.

  • Stål-hærdning – opvarmning af værktøjer og våben af stål med efterfølgende hurtig afkøling i vand eller olie, hvorved stålets struktur ændres og bliver hårdt eller skørt.
  • Kemisk-hærdning – kan være forening af to materialer med lim, som efterfølgende hærder og skaber stor sammenhængskraft.
  • Glas-hærdning – kan være panserglas som gennemgår en varme-/ afkølingsproces, hvorved glassets struktur ændres, således det bliver vanskeligt at ridse eller knuse i forbindelse med udsættelse for voldsomme ydre påvirkninger.
  • Figurativ-hærdning – kan eksempelvis være en soldat som gennemgår en omfattende og hård uddannelse af fysisk, mental og psykisk art, for at hærde vedkommende til kommende opgaver.
Dette er en artikel med en flertydig titel.
Det vil sige en artikel, der alt efter betydning henviser til andre artikler med det egentlige indhold. Hvis du fulgte en henvisning hertil, så gå venligst tilbage og ret henvisningen til at føre til den rigtige artikel. (Se alle artikler, hvis navn begynder med "Hærde").