Højdemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Højdemåleren er ét af de seks såkaldte "primære flyveinstrumenter" der findes i en flyvemaskines cockpit, og hvis den er korrekt justeret, viser den den aktuelle flyvehøjde målt i forhold til havoverflade-niveau, typisk udtrykt i engelske fod ("feet"). Dette resultat udlæses enten med nogle visere på en skala (normalt i små fly), eller som digital udlæsning på et display (i større fly).

Virkemåde[redigér | redigér wikikode]

En højdemåler udnytter det faktum at atmosfærens tryk falder med flyvehøjden, og er teknisk set det samme instrument som et barometer: Det måler på det omgivende lufttryk. I stedet for at angive dette tryk direkte, er "barometeret" forsynet med en skala der "omregner" dette tryk til den tilsvarende flyvehøjde.

Højdemåler fra fly. Højden måles her i fod.

Udlæsning[redigér | redigér wikikode]

I mindre fly sker udlæsningen typisk med tre visere der bevæger sig over en "urskive" med tallene fra 0 til 9, efter omtrent samme princip som for viserne på et "gammeldags" ur: Den længste viser peger på antal hundrede fod, den korte viser peger på antal tusinder fod, samt en roterende skive med en pil, som peger på antal titusinder fod. Der findes også højdemålere, som udlæser højden i meter, men de er ikke ret udbredte.

Vejrbetinget fejlvisning[redigér | redigér wikikode]

Da atmosfæretrykket også varierer "af sig selv" (som følge af vejrforhold) uafhængigt af højden, skal højdemåleren justeres efter det aktuelle atmosfæretryk: Denne oplysning får piloten før en flyvning starter, og efter behørig indstilling skal højdemåleren (når flyet står på jorden) vise den lokale terrænhøjde over havniveau.
Hvis maskinen flyver mellem to områder med hver sit barometertryk, "skrider" højdemålerens justering, og instrumentet viser en "forkert" højde. Særlig problematisk er situationen hvor et fly bevæger sig fra højt tryk (normalt forbundet med "godt" vejr) ind i et område med lavere tryk: Selv om flyet holder samme faktiske højde over havet, vil højdemåleren "opfatte" det dalende tryk derhen at flyet stiger. I området med det lavere tryk vil højdemåleren (hvis den ikke bliver justeret efter den faldende barometerstand) angive en "for stor" flyvehøjde!
For at kompensere for sådanne vejr-betingede afvigelser, må piloten undervejs modtage meldinger om den lokale "barometerstand"

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: