Barometrisk højdeformel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Tryk som funktion af højden over havet

Den barometriske højdeformel viser lufttrykket som en funktion af højden over havet.

Hvor

=Atmosfæretrykket udtrykt i pascal
= Temperatur i kelvin
= Højde over havet i meter
= Gaskonstanten for luft: 8.3 N*m / (mol*K)
= Tyngdeaccelerationen 9,8 m/s²
= Luftens molvægt 0,0289 kg/mol

I den nedre del af Jordens atmosfære aftager trykket tilnærmelsesvis eksponentielt med højden over havet. Det har man i mange år udnyttet, blandt andet til højdemåling af fly. Man har også kunnet købe apparater, der fortalte, i hvilken højde man befandt sig. Disse apparater indeholder et barometer og en mekanisme til omsætning fra tryk til højde. I dag er de ved at blive udkonkurreret af GPS-systemet.

I moderne enheder beskrives den nævnte eksponentielle sammenhæng ved den barometriske højdeformel:

p = 1013•e-0,000127•h hPa

Her er p lufttrykket i hPa, og h er højden over havoverfladen i meter. Omvendt kan man også bestemme en højde, ved et givent lufttryk.

h = -7874,016•ln(p/1013) meter

Betydning[redigér | redigér wikikode]

Mange har oplevet en ændring i lufttryk. Den ene måde man kan opleve en ændring i lufttryk er ved at køre hurtigt ned ad en lang bakke i en bil. Den hurtige bevægelse mod højden af havoverfladen resulterer i at lufttrykket bliver større. Årsagen til at man får trykken for ørerne, er at ørerne ikke kan følge med, og der bliver derfor en trykforskel. Denne trykforskel kan gøre ondt og kan også sprænge ens trommehinder. Det kræver dog en større trykændring end den der forekommer, når man kører ned ad en bakke. Trykændringen når man lander i et fly er til gengæld større. Denne trykændring er hos nogle mennesker tilstrækkelig til at sprænge deres trommehinder. Lufttrykket er ligesom tryk i en væske bestemt af tyngdekraften på den luftmasse, der ligger ovenover. Lufttrykket er derfor højest ved havoverfladen.

Hvis man derimod bevæger sig den modsatte vej, altså højere op i forhold til havoverfladen, bliver lufttrykket lavere. Det kan opleves ved at gå tur i høje bjerge. Luftens lave iltindhold betyder at kroppen ikke får det oxygen den er vant til, og man vil derfor blive hurtigere udmattet.

Man kan ved flyvning drage nytte af det lave lufttryk i høje højder. Ved det lavere lufttryk er der også en lavere luftmodstand, hvilket betyder at et fly ikke skal bruge så meget energi, som hvis det fløj ved en lavere højde.

Tryk i atmosfæren ved forskellige højder
  • 0 km: 1013 hPa
  • 5 km: ca. 500 hPa
  • 10 km: ca. 200 hPa
  • 15 km: ca. 100 hPa
  • 20 km: ca. 50 hPa