Højsensitiv person

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Særligt Sensitive Personer er foreslået skrevet ind i Højsensitiv person. (Siden 2011Diskutér Forslaget
Broom icon.svg Spekulativ artikel
Bemærk at denne artikel er præget af spekulationer og bør omskrives, så fakta er understøttet af verificerbare kilder.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Hos op mod hver 5. person er nervesystemet ekstra følsomt og modtageligt for sanseindtryk. Disse 15 – 20 % er naturligvis ikke en ensartet gruppe, og der er forskel på, hvordan personerne oplever deres form for sensitivitet. Sansebearbejdningen benævnes HSP (Highly Sensitive Person) af den amerikanske forsker, psykolog, underviser og forfatter Elaine N. Aron, der ser trækket som genetisk bestemt. Menneskets opvækst betyder dog noget for, hvor god man som person bliver til at håndtere det biologiske temperament, der udgør fundamentet i personlighedstrækket.

Den særligt sensitive person tager ekstra mange sanseindtryk ind, og disse fordøjes og forstås dybere, bliver ofte behandlet længere og mere nuanceret, og derfor opleves indtrykkene væsentligt stærkere. Langt de fleste højsensitive mennesker har en grad af empati og intuition, der gør, at de forholder sig til omverdenen på en ganske særlig måde. Det opleves imidlertid som svært at have bevidsthed om ting, som andre ikke synes at opfatte, og det er mindst lige så udfordrende at have standarder, som det falder andre svært at respektere. Særligt sensitive personer søger ægte mening og udviser en refleksiv, dybfølt og drømmende tilgang til deres livsførelse, men disse kvaliteter overskygges eller misforstås, når personen ikke anerkendes og værdsættes for sit personlighedstræk.

HSP er endnu ikke alment anerkendt, og derfor afvises det ofte af pårørende, i skolen og i lægeverden. Personlighedstrækket er ikke en diagnose, men vores måde at indrette samfundet på kan spidsbelaste højsensitive personer og presse dem ud i ydersituationer, som får andre personer til at mistænke en diagnose. Særligt sensitive mennesker har en større tilbøjelighed til at blive overstimuleret af de mange sanseindtryk, især hvis miljøet opleves for intenst, ustruktureret og kaotisk. Denne påvirkning forårsager en øget sårbarhed for ellers almindeligt forekommende stresshormoner, og andre menneske kan opfatte virkningen som nervøsitet og usikkerhed. Det er svært at fungere optimalt, når man bombarderes med mange stimuli på en gang, især hvis det fortsætter i lang tid. Mange sensitive personer trækker hyppigt i bremsen, og denne introverte reaktion kan gøre, at de bliver opfattet som asociale og uengagerede. Andre højsensitive mennesker finder det svært at lade op oven på de mange sanseindtryk, og dette kan føre til sammenbrud med kronisk stress og depression eller social isolation. Sådanne reaktioner kan i sin yderste konsekvens føre til misbrug, kontroladfærd eller psykiske lidelser.

Det kan i det hele taget være svært at navigere i sin dagligdag som særligt sensitiv person, og endnu mere hvis man samtidig oplever et stort behov for socialt samvær. Disse modsatrettede temperamenter kan periodevis gøre, at den højsensitive person først handler spontant, men pludselig og uventet trækker særdeles hårdt i nødbremsen. Denne adfærd opfattes som mærkværdig, og det forekommer, at personen opleves som hyperaktiv, impulsiv og ukoncentreret.

Højsensitive mennesker kan bruge forholdsvis megen tid på at gruble over fortid, nutid og fremtid. Det kan falde dem svært at handle og udtrykke deres mening, fordi de befinder sig så intenst i deres egne tanker. Personerne indtager ofte en observerende position i fællesskabet eller udviser en perfektionistisk adfærd, som kan medføre handlingslammelse, eller som får dem til at overkontrollere andre personer og sig selv.

Det er imidlertid værd at huske på, at det sensitive temperament er et helt almindeligt personlighedstræk, som blot oplever modstand i vores samfundskultur. Højsensitive mennesker er en positiv ressource, dog kun under de rette betingelser, og derfor er det nødvendigt med oplysning og holdningsændringer (kilde: HSP-foreningen i Danmark).

Danske forfattere til bøger om personlighedstrækket er Athina Delskov, Lene Sonne, Susanne Møberg, Ilse Sand, Lars Lolk og Ulla Hinge Thomsen.

Den danske HSP-forening blev grundlagt i 2005.

Begrebet[redigér | redigér wikikode]

Personlighedstrækket bliver på dansk ofte kaldt HSP, særligt sensitiv, højsensitiv og i sjældne tilfælde bruges SPS (Sensory Processing Sensitivity) som Aron oftest kalder det i forskningssammenhæng. Der er ikke nogen af disse betegnelser der er mere rigtig end andre, men det mest brugte er HSP og særligt sensitiv.

Da ens sensitivitetsniveau er flydende, er der ikke en tydelig adskillelse mellem det at have et normalt sensitivitetsniveau, at være mere sensitiv end normalen, eller mellem er være mere sensitiv og så være særligt sensitiv. Når man taler om personlighedstrækket er det dog vigtigt at nævne den ekstra sensitivitet. At være sensitiv er ikke det samme som at være særligt sensitiv. Derfor er det pr. definition forkert at omtale en person med personlighedstrækket som værende sensitiv, når nu personen er særligt sensitiv.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

HSP-foreningen i Danmark (officiel side) Elaine N. Aron (officiel side) Ilse Sand (officiel side) Susanne Møberg (officiel side)