Hanekam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hanekam (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Hanekam)
Et eksempel på en hanekam, mohawk eller cherokee.

Hanekam er betegnelsen for en frisure, hvor man har barberet det meste af håret væk i siderne, men lader en "stribe" hår sidde i midten. En hanekam kan også kaldes en mohawk eller cherokee. i England bliver de også populært kaldt en "mowie" eller en "mohicans"

Det hår kan være alt fra nogle få cm til over 20. Men når det over 18 cm bliver det meget besværligt at sætte i en normal hanekam.

Man kan sætte en hanekam på flere forskellige måder. Det nemmeste er ikke at sætte den, men bare lade den ligge ned. Dette er dog også kun praktisk ved korte hanekamme, fordi man ikke får håret i øjnene. En anden nem mulighed er at rede det ud i siden. Den klassiske og mest populære måde at sætte den på er en "fan", altså hvor håret stritter lige op hele vejen. Det kan også kombineres med hår der ligger ned eller med nogle spikes. En anden mulighed som især er praktisk når man har langt hår, eller har haft frisuren i lang tid så den er ved at være ødelagt, er at sætte den i spikes. Det er nemt og holder meget godt, fordi husblasen er koncentreret og dækker det hele, samtidig med at vinden ikke tager fat i håret når det blæser. Det er en god ide at sætte håret med husblas det er hverken usundt eller farligt og det kan holde i over en uge,og det kan vaskes ud med varmt vand. En hanekam som er sat ordentligt kan holde i flere uger, hvis bare man undgår at være længe ude i den værste regn, og nogle gange reparerer lidt på den, fx med hårlak.

Man sætter ofte en hanekam ved at toupere håret, gerne med en tæt kam. Dette skal gøres grundigt, da det giver mere fylde til den. Herefter putter man smeltet husblas i. Man kan også bruge hårspray, hvis den er særligt effektiv eller moderne voks med bl.a. ler i. Lim er også et glimrende alternativ, eftersom det er billigt, nemt at bruge og holder godt. Det skal dog ikke være vandtæt!

Man holder det stykke af håret med husblas i oppe, og føntørrer det i den ønskede form, spike eller fan. Det skal føntørres til husblasen er tør. Man kan godt putte husblas i flere gange. Des længere det er, des mere husblas/hårspray/voks/lim skal der bruges.

Hanekamme ses ofte på punkere (fra o. 1979). Det er blevet meget populært på grund af det aggressive men flotte udseende. Punkere kan godt lide at dekorere sig selv som kunst, helst på en provokerende måde, og en flot, spraglende hanekam passer perfekt ind.

Man kan også have bihawks og trihawks, som er to eller tre hanekamme. Det er langt sværere at sætte, og holde. Normalt barberer man siderne af hovedet, men man kan også lade noget hår sidde der, måske sætte det. En anden mulighed er at have en hanekam på siden af hovedet.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: