Spring til indhold

Harmony

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Harmony monteret på Destiny

Harmony er det andet af i alt tre sammenkoblingsmoduler på Den Internationale Rumstation. Arbejdstitlen var Node 2, knude(punkt) 2, og fik senere navnet Harmony (harmoni). Det er cylinderformet, med seks sammenkoblingsluger. Harmony er 4,48 meter i diameter, 6,71 meter lang, og var bygget for NASA af Alenia Aeronautica i Italien. Italien har også bygget sammenkoblingsmodul tre (Tranquility) og de tre MPLM-containere (Leonardo, Raffaello og Donatello) som er overdraget til NASA. Som tak for hjælpen får Agenzia Spaziale Italiana hyppigere astronauter til ISS end de andre europæiske lande i ESA.

Opsendelse og montering

[redigér | rediger kildetekst]

Harmony blev opsendt med rumfærgen Discovery STS-120 den 23. oktober 2007 og blev sammenkoblet med Destiny-modulet d. 14. november 2007.

Forbindelse til andre ISS-moduler

[redigér | rediger kildetekst]

Harmony har seks Common Berthing Mechanism (CBM) luger.

CBM Modul opsendt
Forrest PMA-2 (Pressurized Mating Adapter) STS-88 (4. december 1998)
Agterst Destiny (det amerikanske laboratoriemodul) STS-98 (7. februar 2001)
Styrbord Columbusmodulet (ESA) STS-122 (11. februar 2008)
Bagbord Kibō PM (JAXA) STS-124 (31. maj 2008)
Zenit ledig
Nadir HTV (H-2 Transfer Vehicle) 11. september 2009

PMA-2 sad på Unitys forreste luge, indtil Destiny blev tilkoblet. Derefter blev PMA-2 koblet til Harmony. Leonardo og Raffaello Multi-Purpose Logistics Modules har begge været koblet til Harmony under flere missioner. Indtil STS-124 var Kibō ELM-PS sammenkoblet med Harmonys zenitluge. Oprindelig skulle Centrifuge Accommodations Module (CAM), hvor langtidsvirkninger af lunare og marsianske tyngdekræfter skulle studeres før mennesker skal opholde sig i halve til hele år på deres overflader, have siddet permanent på Harmonys zenitluge. Dette modul er dog blevet offer for NASA's sparekniv.

Specifikationer

[redigér | rediger kildetekst]
  • Længde 6,71 m
  • Diameter 4,48 m
  • Vægt 14,5 t