Hathor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Hathor afbildet som en kvinde
Hathor afbildet som en ko

Hathor var en egyptisk gudinde. Hun var en af Egyptens vigtigste guder, og var gud for kærlighed og livets regeneration. Hun er ofte afbildet med 2 horn og en solskive mellem sine horn.

Relation til andre guder[redigér | redigér wikikode]

Fordi Hathor har været populær i den egyptisk mytologi i så lang tid, er hendes relationer til andre guder en smule forvirrende. Hun er til tider guden Ra's mor, kone, søster eller datter, samt Ra's øje eller hånd. I andre myter er hun kone eller mor til Horus. Når Hathor omtales Ra's øje er hun hans datter, og når hun omtales som hans hånd er hun hans kone. Når Hathor omtales som Horus's kone optræder hun i rollens som gudinden Isis, og i myten om den himmelske ko, optræder hun i rollen som gudinden Sekhmet. Hun er mor til en lang række af guder, heriblandt er Shu og Tefnut. Hathor er ofte forbundet med og deler egenskaber med andre guder, primært gudinderne Isis, Sekhmet og Bast.

Hathor har i flere tilfælde assimileret andre guder mindre guder, som f.eks. Bat en mindre ko gudinde fra ca. 2900 fvt [1]. Og Sekhat-Hor ligeledes en ko gudinde fra 712-332 fvt [2].

Rolle i egyptisk religion[redigér | redigér wikikode]

Hathor er en af Egyptens ældste, vigtigste og mest populære guder. Hendes tilbedelse stammer fra før historisk tid, som for egypters tilfælde er ca. 5000 fvt. [3]. Hathor er gudinde for bl.a. kærlighed, herunder den moderlige og den erotiske. Hun er også gudinde for livsglæde, dans, musik og beruselse. De dødes beskytter og gravpladsensens gudinde. Hun er himmelgudinde, frugtbarhedegudinde og døds gudinde. Hun er symbolet på den stærke kvindelige seksualitet. Hun blev opfattet som en universel moder gudinde. [4]

Hathor's var også en popular gudinde i nogle af Egyptens nabolande, hovedsageligt Sinai og Cannaan

Navn[redigér | redigér wikikode]

Hathor's navn betyder Horus's hus, forstået på den måde, hans fødessted [4]. Grækerne og romerne som indtog Egypten tog begge Hathor til sig i overbevisning om hun var deres egne gudinder. Grækerne idenitfiserede Hathor som Afrodite, og romerne hende som Venus.

Hathor
skrevet med hieroglyffer
O7D2
r
C9

eller
O10

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Holm-Rasmussen, Torben (2003). Politikkens bog om det gamle Egypten. s. 300. 
  2. ^ Holm-Rasmussen, Torben (2003). Politikkens bog om det gamle Egypten. s. 244. 
  3. ^ Oxford Guide to Egyptian Mythology, Donald B. Redford (Editor), pp. 157–161, Berkley Reference, 2003, ISBN 0-425-19096-X
  4. ^ a b Holm-Rasmussen, Torben (2003). Politikkens bog om det gamle Egypten. s. 249-253. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: