Haugvikbåden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Haugvikbåden er en båd, der blev fundet i en mose i Haugvik, Sømna kommune i Nordland, Norge. Ved kulstof 14-datering udført i 2006 fastslog forskere, at båden er mindst 2500 år gammel, og dermed en af de ældste både i Norge.

Fundet[redigér | redigér wikikode]

Moseområdet ligge mellem to lave bjergrygge syd for Haugvik omkring 300 m fra kysten. Mosen ligger 10-12 m over havet, men da båden blev bygget omkring 500 f.Kr. var havet op mod 11,5 m højere, og området har således været tæt på havet.

I 1920'erne fandt man rester af en båd, under udgravninger til dræningsgrøfter. Fundene blev taget op og lagt på jorden, hvor de blev liggende indtil 1943. Der blev gjort et andet fund i 1931, hvor Ole Haugvik fandt bådrester, der lå direkte på sandbunden i mosen. Haugvik indsmurte de holdbare dele i tjære for at forhindre det i at rådne yderligere.

I juli 1941 kom lærer Johannes Dahl fra Bindal til fundstedet og besigtigede de bevarede dele for derefter at tage dem med Videnskapsselskapets museum i Trondheim. Han fik den bedst bevarede planke savet i to, muligvis for at gøre den nemmere at transportere. Der blev ikke udført nogen videre undersøgeles af fundstedet, før i september 2006, hvor Vitenskapsmuseet foretog en arkæologisk udgravning, dog uden at gøre yderligere fund.

Haugvikbåden[redigér | redigér wikikode]

Ved kulstof 14-datering fastslog man i 2006, at båden, der var blevet fundet, var mellem 2500-2800 år gammel,[1] hvorved den er den ældste plankebyggede båd fundet i Norge. Prøverne gav to forskellige resultater idet den første gav 840-540 f.Kr og den anden 780-420 f.Kr.

Der er i bevaret to dele fra planker med gennemgående trænagler, samt fire meget nedbrudte træstykker, der sandsynligvis stammer fra spanterne. Alt er fremstillet i fyrretræ, med undtagelse af trænaglerne, som er af selje-pil eller bævreasp. Planken, som blev savet over, er 2,05 m langt og 0,23 m bred, med en tykkelse på mellem 1,5 og 1,8 cm.

Fundet viser, at man allerede i yngre bronzealder har haft en højt udviklet tømrerteknik, og har kunne fremstillet større både, hvilket bekræfter de mange afbildninger af både, som findes på helleristninger i hele Skandinavien.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Morten Sylvester: Norges eldste båt" artikel i Spor nr. 2 2006

Noter[redigér | redigér wikikode]