Havemorgenfrue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Havemorgenfrue
Calendula officinalis L.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Asterales (Kurvblomst-ordenen)
Familie Asteraceae (Kurvblomst-familien)
Slægt Calendula (Morgenfrue)
Art C. officinalis
Hjælp til læsning af taksobokse

Havemorgenfrue (Calendula officinalis), også skrevet Have-Morgenfrue, er en enårig plante med opret vækst.

Botanisk beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Stænglerne er kraftige og behårede. Bladene sidder spredt og spiralstillet. De er helrandede og svagt behårede. Over- og undersider er ensartet grågrønne.

Blomstringen sker i juni-november. Blomsterne danner endestillede kurve med orangegule, tungeformede randkroner og mørkere, rørformede skivekroner. Ofte dyrkes kun fyldtblomstrede sorter med lutter tungeformede kroner. Frøene modner godt og spirer villigt på de rette voksesteder. Rodnettet er forholdsvist svagt.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,70 x 0,25 m (70 x 25 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Planten er udbredt fra Middelhavsegnene via den anatolske højslette over Kurdistan til Iran.

Arten vokser i nærheden af dyrkede områder ved Sarigol nationalparken, som ligger i den nordlige del af Khorassan-provinsen, Iran, hvor højden ligger mellem 1.400 og 2.940 m og den gennemsnitlige, årlige nedbør er på 273 med et koldt og tørt klima. Der findes den sammen med bl.a. agersnerle, almindelig figen, hyrdetaske, almindelig jujube, valnød, Carex divisa (en art af star), Centaurea depresa (en art af knopurt), granatæble, hvidkløver, Lens orientalis (en art af linse), lucerne, mandel, markstenkløver, Pinus eldarica (en art af fyr), rundbladet katost og sortpoppel[1]

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Plantedelene indeholder bitterstoffer og antiseptisk virkende stoffer, som er forudsætningen for at havemorgenfrue kan bruges som naturmedicin.

Kulinarisk[redigér | redigér wikikode]

Både blade og blomster af morgenfrue er spiselige, blomsterbladene giver kolorit til salater. Plantens blade kan have en sød smag, men er oftest bitre.

Naturmedicin[redigér | redigér wikikode]

Blomsterne indeholder bl.a. mineraler (10%), æteriske olier (0.2%), triterpener, flavonoider, karotenoider. Derfor kan de bruges antiseptisk, dvs. mod betændelse fremkaldt af bakterier og svampe. I naturmedicinen bruges blade og blomster mod problemer med lever, livmoder, urinveje, fordøjelse og hud. Morgenfrue virker sammentrækkende på trods af det lave tannin-indhold. Endvidere bruges udtræk af planten til vanddrivende, blodrensende, afførende og sveddrivende formål. (Se Det lægelige forbehold).

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]