Heil

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Medlemmer af Frikorps Danmark står under en modificeret udgave af Dannebrog og heiler i 1941.

Heil er det tyske ord for helbredelse, men efter 2. verdenskrig blev det mest kendt som del af hilsenen "Heil Hitler" eller "Sieg Heil", som nazisterne brugte til at understrege deres underdanighed i forhold til føreren, Adolf Hitler. I denne hilseform har det mere noget at gøre med den engelske hilsen, "Hail", eller det romerske og af fascisterne brugte "Hil".

Nazisternes mål var at indføre hilsenen så grundigt, at "Heil Hitler" skulle overtage hverdagshilsener og sågar brevhilsener. Dette lykkedes ikke helt, men fra officielt hold blev alle breve i denne tid afsluttet med et "Heil Hitler".

Når man sagde hilsenen til andre skulle man samtidig hæve den højre arm, dette mente nazisterne var noget gamle urgermanere havde praktiseret. Det er dog mere sandsynligt at det var en del af en mere generel tendens i tiden, hvor sammenholdets kraft blev symboliseret ved en voldsom armbevægelse. Både kommunistiske og fascistiske bevægelser i denne tid benyttede sig af en hilsen med strakte arme, ofte med knyttede næver.

Det danske parti DNSAP, som havde sit forbillede i tyske NSDAP, brugte den tyske hilsen. I stedet for "Heil Hitler" brugte det danske parti hilsnen "Dansk Front". Konservativ Ungdom brugte også hilseformen med at heile, dog uden den verbale del.[1]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Margit Værum: Og landsforræderne fik deres velfortjente straf (s. 30-31), ISBN 978-87-994256-0-0