Helligåndskirken (Flensborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Helligåndskirken. (Se også artikler, som begynder med Helligåndskirken)
Helligåndskirken
Helligåndskirken i Storegade i Flensborg
Generelt
Opført 1386
Geografi
Provsti Dansk Kirke i Sydslesvig
Stift Haderslev Stift
Kommune Flensborg
Oversigtskort

Helligåndskirken er den danske kirke i Storegade i Flensborgs centrum. Kirken blev bygget i 1386. Den var i middelalderen nabo til Helligåndshospitalet fra 1200-tallet.

Kirken hed egentlig Laurentiuskirke til den Hellige Ånd. Dens bygherre var Sønke Kyyl. Han skænkede kirken til kalandet, som var en forening af katolske præster i byen. Det er dokumenteret, at også dronning Margrete 1. har været indskrevet medlem af kalandet [1]. Helligåndskirken var altså både kalandets kirke og kirke for brødrene og patienterne i Helligåndshospitalet.

Kirkens hovedskib adskilles fra et lavere sideskib af flere runde murpiller. På muren over pillerne findes kalkmalerier i sengotisk stil. Ved indgangen hænger det ridderkors, flensborgeren Jacob Plaetner modtog som tak for sin indsats ved at hjælpe de faldne danske soldater efter Slaget ved Sankelmark i 1864. På østgavlen ses kong Frederik 4. spejlmonogram.

Kirkens barokalter er fra 1719. Alteret bærer indskriften Gud til ære og kirken til pryd. Kirken havde allerede i 1602 fået en værdifuld prædikestol. Prædikestolen blev i 1906 fjernet fra Helligåndskirken og anbragt i den nyopførte tyske kirke i Jørgensby på den anden side af havnen. Samtlige forsøg på at få prædikestolen tilbage er hidtil mislykket. Kirkens to kirkeskibe Tordenskjold og Dania stammer fra 1800-tallet.

Der er ingen kirkegård ved Helligåndskirken, men der er enkelte begravelser inde i kirken, blandt andet af præsten Thomas Atzersen fra Stenbjerg i Angel. Menighedshuset ligger få meter fra kirken i Toosbüygade. Fra 1971 til 73 blev kirken restaureret og fik et nyt orgel.

De kirkelige handlinger er foregået på dansk uafbrudt siden 1588.[2] Kirken er nu sognekirke for en af de fem danske menigheder i Flensborg. Menigheden tilhører Dansk Kirke i Sydslesvig.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Grænseforeningen: Helligåndskirken, Flensborg". Arkiveret fra originalen 1. maj 2007. Hentet 21. maj 2010.
  2. ^ "Dansk Kirke i Sydslesvig – Helligåndskirken, Flensborg". Arkiveret fra originalen 20. maj 2014. Hentet 20. maj 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]