Helligåndskirken (Flensborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Helligåndskirken. (Se også artikler, som begynder med Helligåndskirken)
Helligåndskirken (Flensborg)
Heiliggeistkirche Flensburg2007.jpg
Helligåndskirken i Storegade i Flensborg
Generelt
Opført 1386
Geografi
Provsti Dansk Kirke i Sydslesvig
Stift Haderslev Stift
Kommune Flensborg

Helligåndskirken er den danske kirke i Storegade i Flensborgs centrum. Kirken blev bygget i 1386. Helligåndskirken var i middelalderen nabo til det daværende Helligåndshospital. Hospitalet blev allerede bygget i 1200-tallet.

Kirken hed egentlig Laurentiuskirke til den Hellige Ånd. Dens bygherre var Sønke Kyyl. Han skænkede kirken til kalandet, som var en forening af katolske præster i byen. Det er dokumenteret, at også Dronning Margrete 1. har været indskrevet medlem af kalandet [1]. Helligåndskirken var altså både kalandets kirke og kirke for brødrene og patienterne i Helligåndshospitalet.

Kirkens hovedskib adskilles fra et lavere sideskib af flere runde murpiller. På muren over pillerne findes kalkmalerier i sengotisk stil. Ved indgangen hænger et ridderkors, flensborgeren Jacob Plaetner modtog som tak for sin indsats ved at hjælpe de faldne danske soldater efter Slaget ved Sankelmark i 1864. På østgavlen befinder sig kong Frederik 4. spejlmonogram.

Kirkens barokalter er fra 1719. Alteret bærer indskriften Gud til ære og kirken til pryd. Kirken havde allerede i 1602 fået en værdifuld prædikestol. Prædikestolen blev dog i 1906 fjernet fra Helligåndskirken og anbragt i den nyopførte tyske kirke i Jørgensby på den anden side af havnen. Samtlige forsøg på at få prædikestolen tilbage er hidtil mislykket. Kirkens to kirkeskibe Tordenskjold og Dania stammer fra 1800-tallet.

Der er ingen kirkegård ved Helligåndskirken, men der er enkelte begravelser inde i kirken, blandt andet af præsten Thomas Atzersen fra Stenbjerg i Angel. Menighedshuset ligger få meter fra kirken i Toosbüygade. I årene 1971 til 73 blev kirken restaureret og fik ved denne lejlighed et nyt orgel.

De kirkelige handlinger er foregået på dansk uafbrudt siden 1588.[2] Kirken er nu sognekirke for en af de fem danske menigheder i Flensborg. Menigheden tilhører Dansk Kirke i Sydslesvig.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°47′15″N 9°25′57″Ø / 54.78750°N 9.43250°Ø / 54.78750; 9.43250