Stenbjerg (Sydslesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stenbjerg
Strand ved Stenbjerghav
Strand ved Stenbjerghav
Strand ved Stenbjerghav
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Stenbjerg
Coat of arms of Stenbjerg
Stenbjerg (Sydslesvig) ligger i Tyskland
Stenbjerg (Sydslesvig)
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Slesvig-Flensborg
Amt Gelting Bugt
Borgmester Gerhard Geißler
Statistiske data
Areal 16,24 km²
Højde 9 m
Indbyggere 810 (31/12/2018)
 - Tæthed 50 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade SL
Postnr. 24972
Tlf.-forvalg 04632
Koordinater 54°46′N 9°46′Ø / 54.767°N 9.767°Ø / 54.767; 9.767Koordinater: 54°46′N 9°46′Ø / 54.767°N 9.767°Ø / 54.767; 9.767
Hjemmeside www.amt-
steinbergkirche.de
Beliggenhed af kommune Stenbjerg i Landkreis Slesvig-Flensborg
Kort
Kort
For alternative betydninger, se Stenbjerg. (Se også artikler, som begynder med Stenbjerg)

Stenbjerg (dansk) eller Steinberg (tysk) er en landsby og kommune beliggende ved Flensborg yderfjord i det nordøstlige Angel i Sydslesvig. Administrativt hører Stenbjerg under Slesvig-Flensborg kreds i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Kommunen omfatter bebyggelser Havernæs (tysk Habernis), Nørregårdskov (Norgaardholz), Stenbjerghav (Steinberghaff), Stenbjerggaard (Steinberggaard), Stenbjergskov (Steinbergholz) og godset Østergård (Östergaard), og samarbejder med nabokommunerne i Gelting Bugt kommunefællesskab (Amt Geltinger Bucht). Ud mod Gelting Bugt ligger Østergårdskov. I kirkelig henseende hører Stenbjerg under Stenbjerg Sogn undtagen Havernæs, som hører under Kværn Sogn. Begge sogn lå i den danske tid indtil 1864 i Ny Herred (Flensborg Amt).

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Kommunen strækker sig med en kystlinje på omtrent 8 km langs Gelting Bugt. Jorderne er frugtbare. Under hensyn til græsgangene omtaltes omegnen tidligere også som smørhullet. Stenbjerghav fungerede i flere generationer som en lille fiskerleje, hvor søfarende og fiskere havde deres bosted. Lepping Å danner mod syd grænsen til den i Eskris Sogn beliggende nabokommune Nisvrå[1]. I nord danner Stenbæk (Havernæs Å) grænsen til nabokommunen Stenbjergkirke, hvor også de nærmeste uddannelsesinstitutioner ligger i dag. En fusion med Stenbjergkirke i 1974 kom dog ikke til at blive realiseret[2]. I stedet fusionerede de tre hidtil selvstændige kommuner Stenbjerg, Nørregårdskov og Stenbjerghav samme år.

Der er flere mindre skovstrækninger i kommuneområdet såsom Styrsholt (Stürsholz) ved Havernæs, Stenbjergskov og Østergårdskov. Navnet Styrsholt er afledt af gada. *stør og oldn. staurr for en stang[3]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Stenbjerg er første gang nævnt 1352. På jysk / angeldansk udtales bynavnet Stenbjerre. Stednavnet beskriver en stenet høj[4][5].

I årene 1749 til 1973 fandtes der en lokal grundskole i Stenbjerg. Den sidste skolebygning i Nørregårdskov blev lukket i 1973 og fungerer nu som medborgerhuset. I den danske tid var sognet inddelt i to skoledistrikter (Stenbjerg og Stenbjergskov). Skolesproget var indtil 1864 dansk. Der er et frivillig brandværn i Stenbjerg.

Byvåben[redigér | rediger kildetekst]

Stenbjergs byvåben viser i den ene felt en stjerne med en halvmåne, som symboliserer tilhørighed til Ny Herred, og i den anden en måge over havet, hvad genspejler landsbyens beliggenhed ved Østersøen og turismens betydning. Farverne blå-gul er hentet fra Sønderjyllands/Slesvigs våben[6].

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jens Peter Trap: Statistisk-topographisk beskrivelse af hertugdømmet Slesvig, Kjøbenhavn 1864, s. 498
  2. ^ Flensburger Tageblatt: Bredegatt - das verschwundene Dorf in Angeln
  3. ^ Kristian Hald: Sydslesvigs stednavne, 7. bind, København 1979, s. 332, 333
  4. ^ Wolfgang Laur: Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein, 2. oplag, Neumünster 1992, s. 617
  5. ^ Johannes Kok: Det danske folkesprog i Sønderjylland, 2. bind, København 1867, s. 374
  6. ^ Slesvig-Holstens våbenrulle