Helmut Kämpfe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Helmut Kämpfe

Personlig information
Født 31. juli 1909 Rediger på Wikidata
Jena, Thüringen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 9. juni 1944 (34 år) Rediger på Wikidata
Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsårsag Skudsår Rediger på Wikidata
Gravsted Haute-Vienne Rediger på Wikidata
Politisk parti NSDAP Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Militærperson Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Jernkorsets Ridderkors,
Tyske Kors i Guld Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Helmut Kämpfe (31. juli 19099. eller 10. juni 1944) var officer i Waffen-SS under 2. Verdenskrig. Han blev taget til fange af medlemmer af den Franske modstandsbevægelse, hvilket udløste massakren i Oradour.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Kämpfe blev den 10. december 1943 tildelt Jernkorset for sin indsats i krigen mod SovjetunionenØstfronten. Formentlig i december 1943 blev han med sin division overført til Frankrig[1], hvor han havde kommandoen over 3. bataljon i 4. pansergrenaderregiment.

Den 9. juni 1944 blev Kämpfe taget til fange af medlemmer af den franske modstandsgruppe Francs-Tireurs et Partisans (FTP). Han var den højest rangerende officer, som nogensinde blev taget til fange af modstandsbevægelsen. Efterfølgende blev han først ført til Cheissoux og om natten bragt via Limoges til Breuilaufa. I Limoges lykkedes det ham at kaste personlige papirer ud af kørtøjet, og de blev senere fundet af regimentschef Stadler [2]. Regimentschefen gav derefter Sturmbannführer Adolf Diekmann, der var en ven af Kämpfe, ordre til at udtage 30 gidsler i landsbyen Oradour-sur-Glane til udveksling med Kämpfe. På dette tidspunkt var Kämpfe imidlertid allerede død. Diekmann lod i modstrid med ordren en del af landsbyen nedbrænde og og gav ordre til nedskydninger. Hændelsen blev efterfølgende kendt som Massakren i Oradour.[3]

Kämpfes lig blev senere brændt og i første omgang begravet anonymt i Breuilaufa. Ifølge oplysninger fra Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge blev resterne imidlertid overført til krigskirkegården i Berneuil i 1963.[4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kämpfe på www.oradour.info (engelsk)
  2. ^ Beretning om hændelserne ved oradour.info
  3. ^ Eugen Georg Schwarz: Massaker – 60 Jahre Traurigkeit Arkiveret 24. september 2015 hos Wayback Machine, Focus Nr. 24 (2004)
  4. ^ Helmut Kämpfes grav i Berneuil