Helsinki Universitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Helsingfors universitet)
Spring til navigation Spring til søgning
Helsingfors Universitets hovedbygning på Senatstorget i hjertet af Helsingfors

Helsinki Universitet (svensk: Helsingfors universitet; finsk: Helsingin yliopisto; latin: Universitas helsingiensis) er et universitet i Helsinki/Helsingfors, Finland. Koordinater: 60°10′10″N 024°57′00″Ø / 60.16944°N 24.95000°Ø / 60.16944; 24.95000 Universitetet blev etableret i 1640 som Det Kongelige Akademi i Åbo, og blev flyttet til Helsinki i 1829.

Helsinki Universitet er et internationalt velrenommeret og prestigetungt universitet, hvilket eksemplificeres ved dets høje pladseringer i internationale rangeringer. Universitetet rangeres jævnligt blandt Nordens top-tre, Europas top-20, og verdens top-100 bedste universiteter.[1][2][3]

Det er det ældste og største universitet i Finland med flest videnskabelige discipliner repræsenteret. I 2016 havde Helsinki Universitet 32.000 studerende og 4.621 videnskabeligt ansatte.

Universitetet har, ligesom Finland, to officielle sprog, finsk og svensk, men de fleste emner foregår på finsk. Engelsk fungerer som et tredje sprog. Omkring 6,5% af de studerende er svensksprogede (de fleste af dem finlandssvenskere). Ifølge finsk lov skal der være mindst 27 professorater ved universitetet, som varetager den svenske undervisning. De facto er der omkring det dobbelte.

Universitetet består af fire campusser. Oprindeligt lå hele universitet i Helsinki centrum, men som følge af universitetets store vækst siden 1930'erne er udflytninger blevet nødvenige. City Campus rummer i dag de fleste samfundsvidenskabelige fakulteter samt administratition. De fleste af bygningerne er af stor arkitektonisk betydning. Kumpula Campus, beliggende fire km. fra centrum, rummer naturvidenskab, mens Meilahti Campus, der er placeret i tilknytning til Meilahti Hospital, ligger i bymidten. Endelig rummer Viikki Campus, beliggende 8 km. nordøst for centrum de biovidenskabelige fakuluteter. Udenfor fakulteterne står en enkelt enhed, Svenska social- och kommunalhögskolan.

Universitetsbiblioteket var indtil 2010 Finlands nationalbibliotek.

Fakulteter[redigér | redigér wikikode]

Universitet er opdelt i følgende 11 fakulteter:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]