Helsinki Universitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Helsinki Universitets campus i det centrale Helsinki

Helsinki Universitet (finsk: Helsingin yliopisto, sv.: Helsingfors universitet, latin: Universitas helsingiensis) er et universitet i Helsinki, Finland. Koordinater: 60°10′10″N 024°57′00″E / 60.16944°N 24.95000°Ø / 60.16944; 24.95000 Universitetet blev etableret i 1640 som Det Kongelige Akademi i Turku, og blev flyttet til Helsinki i 1829.

Helsinki Universitet er prestigetungt, hvilket eksemplificeres gennem sine høje pladseringer i internationale rangeringer. I 2014-15 blev Universitetet rangeret som det 73.-bedste,[1] 103.-bedste,[2] og 67.-bedste universitet i verden.[3]

Det er det ældste og største universitet i Finland med flest videnskabelige discipliner repræsenteret. Helsinki Universitet har 38.200 studerende.

Universitet er tosproget, selv om de fleste kurser finder sted på finsk. Omkring 6,5% af de studerende er svensksprogede. Ifølge finlandsk lov skal der være mindst 27 professorater ved universitetet, som varetager den svenske undervisning.

Universitetet består af fire campusser. Oprindeligt lå hele universitet i Helsinki centrum, men som følge af universitetets store vækst siden 1930'erne er udflytninger blevet nødvenige. City Campus rummer i dag de fleste samfundsvidenskabelige fakulteter samt administratition. De fleste af bygningerne er af stor arkitektonisk betydning. Kumpula Campus, beliggende fire km. fra centrum, rummer naturvidenskab, mens Meilahti Campus, der er placeret i tilknytning til Meilahti Hospital, ligger i bymidten. Endelig rummer Viikki Campus, beliggende 8 km. nordøst for centrum de biovidenskabelige fakuluteter. Udenfor fakulteterne står en enkelt enhed, Svenska social- och kommunalhögskolan.

Universitets bibliotek er Finlands nationalbibliotek.

Fakulteter[redigér | redigér wikikode]

Universitet er opdelt i følgende 11 fakulteter:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]