Henri Regnault

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Henri Regnault

Henri Regnault - Autoportrait avec appui-main.jpg

Personlig information
Født 31. oktober 1843 Rediger på Wikidata
Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 19. januar 1871 (27 år) Rediger på Wikidata
arrêt Buzenval, Frankrig Rediger på Wikidata
Dødsårsag Skudsår Rediger på Wikidata
Gravsted Cimetière du Montparnasse Rediger på Wikidata
Far Henri Victor Regnault Rediger på Wikidata
Partner Geneviève Bréton Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Lycée Henri IV,
École nationale supérieure des Beaux-Arts,
Franske akademi i Rom (1867-1871) Rediger på Wikidata
Elev af Louis Lamothe, Alexandre Cabanel Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Kendte værker Kyst og klipper i Bretagne, Spanier, Havstudium ved lavvande Rediger på Wikidata
Bevægelse Orientalisme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Prix de Rome (1866) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alexandre Georges Henri Regnault (født 30. oktober 1843 i Paris, død 19. januar 1871 sammesteds) var en fransk maler, søn af Henri Victor Regnault.

Elev af Cabanel og Lamothe vandt han 1866 Rom-prisen (Tetis og Achilleus); efter Pensionæropholdet i Italien tog han 1866 til Spanien, malede Rytterbilledet af General Prim, et genialt, storladent Arbejde, udført med Ildhu og fyrig Pensel (1869 Louvre; Prim selv var utilfreds med det og vægrede sig ved at modtage det); han udførte nu i Rom og i Spanien—Marokko »Judith og Holofernes« (Mus. i Marseille), det bloddryppende »Salome« (1869), »Henrettelse uden Dom« (Louvre) og pragtfulde Studier af arabiske Heste og Ryttere. Krigsulykkerne førte ham til Paris, han meldte sig som Frivillig og gennemboredes, 28 Aar gl, for vovsom under Tilbagetoget, af en Kugle ved Udfaldet mod Buzenval. Efter hans Død hævedes hans Kunstnernavn, ombølget af Patriotismen, i Glorieglans. Ivrig Naturalist, af Temperament Fyr og Flamme, tog han særlig Sigte paa en Gengivelse af de rent maleriske Fænomener. I Paris var det venetianske Kolorister, i Spanien især Velasquez og Goya, der tiltrak ham. Han svælger i Farver, raader over ypperlig Teknik og søger (som han ogsaa selv siger) Emner, hvor det Grufulde og Vellystige er det herskende. I Skildringen af sp. og særlig orientalsk Folkeliv tumler hans Pensel med etnografisk Interesse for Sceneriet og beruser sig i Farveindtrykkene. Af R.’s Arbejder kan endvidere fremhæves »Automedon«, der ved dets friske Kraft og maleriske Styrke straks vakte megen Opmærksomhed (1867, en senere Gentagelse i Mus. i Boston), fortræffelige Portrættegninger i Bly og Sortkridt (R.’s Hustru, en Datter af Maleren Breton, Bida m.fl.) samt Akvareller (Louvre-Mus.).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]