Henrik af Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Henrik af Paris
Henri, Comte de Paris (1980-1999) in 1987.jpg
Tronprætendent af Frankrig
Forgænger Jean af Guise
Efterfølger Henrik af Orléans
Ægtefælle Isabella af Paris
Børn Isabelle af Schönborn-Buchheim
Henrik af Orléans
Hélène af Limburg-Stirum
François af Orléans
Anne af Calabrien
Diane af Württemberg
Michel af Évreux
Jacques af Orléans
Claude af Aosta
Chantal af Sambucy de Sorgue
Thibault af La Marche
Fulde navn Henri Robert Ferdinand Marie Louis Philippe
Hus Huset Orléans
Far Jean af Guise
Mor Isabelle af Guise
Født 5. juli 1908
Død 19. juni 1999 (90 år)

Henrik af Paris (5. juli 1908 - 19. juni 1999) var en fransk greve og prætendent til den franske trone under navnet Henrik 6. fra 1940 til sin død.

Opvækst og uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Han blev født på slottet Le Nouvion-en-Thiérache i Aisne i Frankrig som søn af hertug Jean af Guise og hans hustru Isabelle. Året efter hans fødsel flyttede familien til Marokko, hvor faderen blev landmand. Den lille Henrik fulgte med sin far i hans gøremål i landbruget om formiddagen og blev senere på dagen undervist af sin mor og europæiske guvernanter. Familien kom jævnligt på besøg i Frankrig og var således i Paris ved udbruddet af første verdenskrig, hvor faderen forsøgte at komme til at kæmpe for Frankrig. Det lykkedes ikke, og familien vendte derpå retur til Marokko.

Efter krigen blev guvernanterne afløst af teologer, og særligt én af dem vækkede Henriks lyst til at lære. Denne teolog, abbé Thomas, fik lov til at tage Henrik med til Paris, og særligt mødet med slumkvarterer og fattigdom blev en øjenåbner for Henrik og gav ham en forståelse for verdens uligheder. Nogle år senere begyndte Henrik studier i matematik og naturvidenskab på universitet i Leuven i Belgien fulgt op af nogle år med jurastudier.

I 1924 blev hans far arving til den trone, som huset Orléans gjorde krav på i Frankrig, og familien flyttede tilbage til Europa. Det republikanske Frankrig tillod ikke familien at bo i landet, og i stedet slog den sig ned i nærheden af Bruxelles i Belgien, hvortil der blev hentet forskellige lærere fra Frankrig for at undervise Henrik, der en dag ville overtage sin fars rolle som tronprætendent.

Familieliv[redigér | rediger kildetekst]

Henrik ægtede 8. april 1931 Isabelle af Orléans-Braganza ved et bryllup i PalermoSicilien, samme sted som parrets fælles forfædre var blevet gift i 1809. Brylluppet havde deltagelse af medlemmer af flere europæiske kongehuse. Henrik og Isabelle fik elleve børn, inden de blev separeret i 1987.

Efter han havde overtaget titlen som tronprætendent ved sin fars død i 1940, brugte han en god del af sin tid på politik, herunder at søge at genetablere monarkiet i Frankrig. Det var sammen med den efterhånden store familie en bekostelig sag, og Henrik solgte mange af familiens arvestykker som smykker, malerier og ejendomme. I 1950 flyttede han til Frankrig, som havde slækket på loven, der havde sendt hans familie i eksil. Han kom gennem årene i konflikt med flere af sine børn, blandt andet om økonomi og arvefølgen, og han havde blandt andet erklæret, at hans ældste søn, Henrik af Orléans, havde fortabt retten til den prætenderede trone, da sønnen blev skilt og giftede sig med en kvinde, der ikke var romerskkatolsk. Den beslutning fortrød han nogle år senere og genindsatte sønnen i tronfølgen.