Henry Winkler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.
Henry Winkler
Henry Winkler (8530353007).jpg
Winkler taler i udenrigsministeriet i London i England den 5. marts 2013
Personlig information
Fulde navn Henry Franklin Winkler
Født 30. oktober 1945Rediger på Wikidata
ManhattanRediger på Wikidata
Partner Stacey Winkler (g. 1978)
Børn 2
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, filminstruktør, filmproducent, skuespiller, skribent, børnebogsforfatterRediger på Wikidata
Aktive år 1967–1969, 1972–nutid
Kendt for spiller The Fonz i Happy Days
Nomineringer og priser
Udmærkelser McBurney School
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Henry Franklin Winkler (født 30. oktober 1945) er en amerikansk skuespiller, komiker, instruktør, producer og forfatter.

Winkler er kendt for sin rolle som Arthur Fonzarelli "Fonzie", eller "The Fonz", i den amerikanske sitcom Happy Days, der oprindeligt blev sendt fra 1974 til 1984. "Fonzie" var en læderklædte greaser, hot rodder og automekaniker, der startede som en mindre karakter i showets begyndelse, men som i løbet af serien udviklede sig seriens egentlige hovedperson.[1] Henry Winkler medvirkede også som Sy Mittleman på Adult Swim's Childrens Hospital[2] og spillede Eddie R. Lawson på USA-Net's Royal Pains. Winkler var også en tilbagevendende gæst på Parks and Recreation.[3]

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Winkler blev født på Manhattans west side som søn af Ilse Anna Marie Winkler (født Hadra) (1913-2002) og Harry Irving Winkler (1903-1995), en direktør for et tømmerfirma. Winkler's Jødiske forældre emigrerede fra Berlin, Tyskland, til USA i 1939, på tærsklen af [[2. verdenskrig]. Winkler sagde, at hans forældre kom til USA på en seks-måneders forretningsrejse, men at de vidste, at de aldrig kommer tilbage. Hans far smuglet den eneste aktiver familien havde forladt, familie juveler, en æske chokolade, som han bar under armen.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller[redigér | redigér wikikode]

Winkler sagde, at han havde ønsket at være skuespiller fra han var barn.

Winkler's første job på tv var som en statist på et tv show i New York. Han modtog $10 for den rolle.

Efter at have arbejdet i teater og blive fyret fra et stykke i washington, tog winkler tilbage til New York City og forsørgehamselv ved at være med i tv reklamer. et af årene var han  med i over 30 reklamer. Han var i stand til at forsørge sig selv med den kommercielle arbejde, så han kunne gøre teater gratis på Manhattan Teater Club.

Han har også optrådt i 1973 i fjerde sæson af The Mary Tyler Moore Show i episoden "The Dinner Party", som Henrik dato, Steve Waldman, og i episoder af Bob Newhart Vis og Rhoda.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Wilson, John M. (23. maj 1976). "Can Henry Winkler Outgrow 'The Fonz'?". The New York Times: s. 372. Hentet 20. april 2015. 
  2. ^ Spiegel, Danny (20. august 2010). "Henry Winkler Checks in to Adult Swim's Childrens Hospital". TV Guide. Hentet 20. april 2015. 
  3. ^ Lewis, Andy (3. juli 2011). "Henry Winkler Spills 'Royal Pains' Secrets, Reveals the Only Way He'd Do 'Dancing With the Stars' (Q&A)". The Hollywood Reporter. Hentet 20. april 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]