Hermann Goetz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Herrmann Goetz
1840-1876

Hermann Gustav Goetz (7. december 1840 i Königsberg3. december 1876 i Hottingen ved Zürich) var en tysk komponist.

Goetz var elev fra Sterns konservatorium[1] i Berlin, hvor bl.a. Hans von Bülow var hans lærer; han udviklede sig hurtig og blev allerede 1863 organist i Winterthur. En uhelbredelig brystsygdom tvang ham imidlertid til at opgive denne stilling (1870), og sine sidste leveår levede Goetz i nærheden af Zurich, kun beskæftiget med komposition.

Goetz har navnlig gjort sig bekendt ved operaen Der Widerspenstigen Zähmung (efter Shakespeares komedie "Trold Kan Tæmmes", "The Taming Of The Shrew"), et værk, der – om end det ikke i scenisk henseende fuldt tilfredsstiller – røber Goetz' betydelige, såvel af Schumann som af Wagner påvirkede musikbegavelse, og som derfor vakte megen opsigt ved dens fremkomst (1874) og snart opførtes ikke blot i talrige tyske byer, men også i andre lande, således i København (1890).

Af Goetz' øvrige arbejder nævnes en jævnligt spillet symfoni i f-dur, korstykket Nänie, en Forårsouverture, en violin- og klaverkoncert, nogen kammermusik og sange. Goetz' anden opera Francesca da Rimini blev efterladt ufuldendt, men fuldførtes af Ernst Frank og opførtes 1877.

Note
  1. ^ Sterns konservatorium i Berlin, Stern’sches Konservatorium (ty), grundlagt 1850 af Julius Stern, Theodor Kullak og Adolf Bernhard Marx

Kilde[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
KomponisterSpire
Denne biografi om en tysk komponist er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi