Heterodoksi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Heterodoksi (héterodoks; gr. "af en anden mening", modsat ortodoks "af den rette mening") anvendes i den kirkelige sprogbrug til at betegne en opfattelse, som på mere underordnede punkter afviger fra den inden for kirkesamfundet gældende.

Blandt protestanter er heterodoksi eller vranglære et mildere begreb end hæresi (kætteri), der bruges om væsentlige vildfarelser med hensyn til lærespørgsmål; en katolik derimod kan ikke godkende denne distinktion, idet enhver afvigelse fra kirkens lære for ham er hæresi.

Ordet anvendes også inden for f.eks. videnskaben til at karakterisere tankegange, der er i strid med hovedstrømningen på området. Således anvendes begrebet heterodoks økonomi for at betegne forskellige retninger, der afviger fra den almindeligt anvendte mainstream-økonomiske tankegang.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.